Vlaanderen pompt jaarlijks 30 miljoen in zelflerende algoritmen

Zelfrijdende auto's maken gebruik van artificiële intelligentie. ©AFP

Vlaanderen mag niet achteropraken in de race naar artificiële intelligentie. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) stelt daarvoor vanaf volgend jaar geld ter beschikking.

Op werkbezoek aan de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh kondigde Muyters zijn actieplan over artificiële intelligentie aan. Vlaanderen moet mee een leidende rol spelen bij die zelflerende algoritmen, zegt Muyters. 

Een voorbeeld van relatief simpele artificiële intelligentie is beeldherkenning. Onderzoekers voeden algoritmen met enorme hoeveelheden data, bijvoorbeeld foto's van een kat. Het algoritme kan dan na verloop van tijd zelf een kat op een volledig nieuwe foto detecteren. 

Speerpunt

Tal van grote technologiebedrijven omarmen artificiële intelligentie, vaak in combinatie met robotica. Muyters wil dat Vlaanderen bijblijft met deze evolutie. Artificiële intelligentie wordt een speerpunt in het innovatiebeleid van Vlaanderen, dat er vanaf volgend jaar jaarlijks 30 miljoen euro voor uittrekt. 

30 miljoen
Vlaams budget
Minister van Innovatie Muyters voorziet vanaf 2019 jaarlijks 30 miljoen voor zelflerende algoritmen.

Dat is peanuts vergeleken met de budgetten van de Verenigde Staten of China, maar daar ziet Muyters geen probleem in. 'We moeten niet proberen het warm water opnieuw uit te vinden. We hebben heel wat troeven die we kunnen uitspelen. Het is zaak de juiste focus te kiezen, zodat we als maatschappij ten volle kunnen profiteren van wat de toekomst brengt.' 

Innovatie

Muyters legt drie klemtonen: steun voor onderzoeksprogramma's waarin Vlaanderen sterk staat,  ondersteuning van de toepassingen in de Vlaamse industrie en aandacht voor het ethisch kader en het onderwijs erover. Hij noemt het chiponderzoekscentrum Imec en de biotechsector als aandachtspunten. 

Het budget voor artificiële intelligentie komt uit de innovatiepot van 300 miljoen euro, die de Vlaamse regering lanceerde bij de septemberverklaring.

Ook in onze buurlanden beweegt heel wat rond artificiële intelligentie. Facebook vestigde zijn AI-lab in Parijs, Google heeft een AI-poot in Amsterdam. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud