Vlaanderen timmert aan superverkeersdatabank

Een superverkeersdatabank moet de doorstroming op de weg vooruithelpen. ©Photo News

Er komt een centrale databank voor alle informatie die sensoren in de weginfrastructuur verzamelen. Op termijn moet die databank ook externe apps zoals Waze en Coyote ten goede komen.

Twee Vlaamse ministers, minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) en minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) trekken de portemonnee open voor een betere verwerking van verkeersdata. 

De weginfrastructuur bevat nu al veel sensoren om informatie over de doorstroming van het verkeer te verzamelen. Die bevinden zich bijvoorbeeld op verkeerslichten of in 'lussen' op het wegdek. Ook het Vlaamse Verkeerscentrum en stedelijke verkeerscomputers genereren een stroom data. 

Compatibel

Maar de beschikbare verkeersdata zijn niet altijd compatibel met elkaar. Zo kunnen de verkeerscentra van Antwerpen en Gent op dit moment bijvoorbeeld niet met elkaar 'praten'. Muyters en Weyts trekken 29 miljoen euro uit, verspreid over vijf jaar, om een standaard voor die data te ontwikkelen. Die data komen dan in een 'superverkeersdatabank'. 

29 miljoen
Investering
Vlaanderen investeert 29 miljoen in een superverkeersdatabank.

In eerste instantie zal de overheid die superverkeersdatabank openstellen voor de ontwikkelaars van externe apps, zoals Waze en Coyote. Zij kunnen daarmee hun apps verrijken en bijvoorbeeld meer rekening houden met real-time ontwikkelingen op de weg.

Sensoren

Maar het is op termijn ook de bedoeling dat externe ontwikkelaars hun data ten dienste stellen van die superverkeersdatabank. Voor dat zover is, zal wel moeten worden bekeken hoe de data van de apps, die vaak afkomstig zijn van gebruikers van de apps, niet met elkaar gaan 'mengen'. Geen elke app heeft graag dat een andere app profiteert van zijn gebruikersdatabank. 

Het vooropgestelde bedrag valt uiteen in een aantal kleinere projecten. Negen miljoen gaat naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om de verkeersinfrastructuur uit te rusten met meer sensoren. Het onderzoekscentrum Imec krijgt een dotatie voor de ontwikkeling van de nieuwe standaard voor data. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud