VRT krijgt De Tijd-veteraan aan het hoofd

Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT. ©BELGA

Frederik Delaplace, de CEO van De Tijd-uitgever Mediafin, wordt de nieuwe CEO van de VRT. De Vlaamse regering looft de digitalisering die hij realiseerde bij de krant.

De Vlaamse regering wees vrijdag de opvolger aan van Paul Lembrechts, de VRT-CEO die ze in januari de laan uitstuurde na een openlijke clash aan de top. Het gaat om Frederik Delaplace, de CEO van Mediafin, de uitgever van de zakenkranten De Tijd en L'Echo. Hij troeft Koen Clement, die veel directeursfuncties bij het voormalige De Persgroep (De Morgen, HLN) bekleedde, en Peter Vandermeersch, onder meer de oud-hoofdredacteur van De Standaard, af. 

'Er waren drie sterke kandidaten', lichtte Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) toe. 'We waren vooral gecharmeerd door de digitalisering die Delaplace bij Mediafin in de steigers heeft gezet.' Er zijn meer De Tijd-lezers die het medium online lezen dan op papier. Bij de nieuwe lezers is die trend nog meer uitgesproken: slechts een op de zeven lezers kiest nog voor een papieren krant elke dag in de bus. De papieren weekendkrant is wel nog populair. 

Digitalisering

Net die digitalisering is een van de grote uitdagingen voor de nieuwe VRT-CEO. Delaplace krijgt bijna onmiddellijk het dossier van de Vlaamse Netflix op zijn bord. VTM-moeder DPG Media en VIER-eigenaar Telenet lanceren in het najaar een nieuw betalend onlinekijkplatform gericht op fictie. Ze rekenen daarvoor op de VRT-catalogus.

Dit huis heeft nood aan iemand met media-ervaring. Maar koken kost ook geld, dus is het goed iemand te hebben die weet wat mogelijk is.
Luc Van den Brande
Voorzitter VRT

Delaplace liet niet het achterste van zijn tong zien hoe hij zich zal opstellen in de onderhandelingen. 'We moeten aanwezig zijn op alle kanalen waarvan we geloven dat ze potentieel hebben. We zullen niet het slaafje zijn, maar het platform is duidelijk technologisch zinvol.' 

Delaplace moet niet alleen onderhandelen met de commerciële zenders, maar ook met zijn eigen politieke aandeelhouder. Tegen 1 januari moet de VRT een nieuwe beheersovereenkomst afkloppen met de Vlaamse regering. Dat gebeurt binnen een strak budgettair kader.

De VRT moet tegen 2024 12 miljoen euro besparen. VRT-voorzitter Luc Van den Brande maakt zich sterk dat de achtergrond van Delaplace daarbij kan helpen. 'Dit huis heeft nood aan iemand met media-ervaring. Maar koken kost ook geld, dus is het goed iemand te hebben die weet wat mogelijk is.' 

Budgettair

Zelf liep Delaplace niet vooruit op de budgettaire en inhoudelijke onderhandelingen met zijn broodheer. Al kan een en ander nog wel efficiënter, vindt hij. 'Er kan nog veel voorzichtiger en met de nodige aandacht met het geld worden omgegaan.' Bij Mediafin had Delaplace twee gelijkwaardige privéaandeelhouders: eerst de combinatie De Persgroep en Rossel (uitgever van Le Soir), daarna Roularta en Rossel. Hij is het gewend om volgens een opgelegd financieel plan te werken. 

We moeten aanwezig zijn op alle kanalen waarvan we geloven dat ze potentieel hebben. We zullen niet het slaafje zijn, maar het platform is duidelijk technologisch zinvol.
Frederik Delaplace
Nieuwe CEO VRT

Bij de VRT krijgt Delaplace er wel een erg publieke rol bij. Dat bleek donderdag nog eens, toen uitlekte dat de VRT een fragment uit 'De ideale wereld' geschrapt had na een opmerking van een bestuurslid van Vlaams Belang.

Delaplace werkte bij Mediafin bij een nichespeler: het bedrijf telt 260 medewerkers. Bij de VRT zijn dat er meer dan 2.000, met mondige vakbonden en een politieke aandeelhouder. Hij komt terecht in een heel ander speelveld. 'Negentig procent van mijn huidige functie is communicatie en strategie. Dat zal ik doortrekken om te garanderen dat iedereen aan boord blijft.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud