Waalse sensor voor slaapdiagnose wint innovatie-award

De slaapsensor van het Naamse Sunrise is genomineerd voor een innovatie-award op de techbeurs CES. ©sunrise

De Consumer Electronics Show (CES) ontvangt dit jaar - noodgedwongen online - bijna 2.000 exposanten van over de hele wereld. Daarbij ook een handvol Belgische bedrijven, waaronder de medische start-up Sunrise en de chipspecialist Melexis.

Digitaal of niet, voor Sunrise is de techbeurs CES sowieso geslaagd. De klinisch gevalideerde sensor van het bedrijf uit Namen won een innovatie-award in de categorie gezondheid en welzijn.

De sensor die op de kin wordt gekleefd (89 euro voor een nacht) en een app op de smartphone brengen slaapstoornissen in kaart, een aandoening waarvan bijna één man op twee en één vrouw op de vier last heeft. Na de analyse volgt een onlineconsultatie met een slaapdeskundige en indien nodig een doorverwijzing naar een slaapcentrum voor verdere behandeling.

Het vijf jaar oude Sunrise van Laurent en Pierre Martinot tankte eind 2019 1 miljoen euro bij verschillende businessangels, waaronder Thibaud Elzière van de Brusselse start-upstudio eFounders.

Naast de Naamse start-up passeren nog een aantal Belgische bedrijven de revue op CES. Zoals DAB-Embedded uit Vilvoorde, een machinebouwer die zich specialiseert in het onderzoek en de ontwikkeling van elektronica. De Antwerpse start-up Nobi lanceert tijdens de beurs een slimme lamp die vallen bij ouderen detecteert. Het Waalse Phasya ontwikkelt software voor het monitoren van vermoeidheid, spek naar de bek van autofabrikanten.

Kind aan huis bij die autobouwers is de chipbouwer Melexis, die ook aanschuift op CES. Net als al zijn concurrenten: NXP Semiconductors, Infineon, Bosch, AMS en On Semiconductor. Wideye uit Louvain-la-Neuve showt zijn LiDAR-sensoren voor de zelfrijdende auto - al jaren een van de hoofdthema's op CES.

CES loopt van maandag tot donderdag. Dinsdag treedt de popster Billie Eilish (digitaal) op. Voor de keynotes tekenen CEO's en voorzitters van onder meer General Motors, Microsoft en Walmart.

Volg het CES-nieuws komende week op tijd.be/ces21.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud