Wall Street loopt storm voor Spotify

Spotify-CEO Daniel Ek brengt vandaag zijn bedrijf naar de beurs. ©AFP

Spotify start zijn beursavontuur met een prijs van 165,9 dollar. Dat trekt de waardering van de Zweedse muziekstreamer op tot 29,5 miljard dollar.

De referentieprijs lag op 132 dollar.

In een blog op de website van Spotify blikte Daniel Ek, de CEO van de Zweedse streamingdienst, maandagavond vooruit naar de ongewone beursgang van zijn bedrijf. Spotify koos voor een 'direct listing' op de New York Stock Exchange (NYSE). Het bedrijf haalde dus geen vers kapitaal op, maar maakte het deel van de huidige investeerders en werknemers verhandelbaar. 

Grootste aandeelhouders

De 35-jarige stichter en CEO Daniel Ek bezit 27,1 procent van de aandelen. Zijn costichter Martin Lorentzon is de tweede grootste aandeelhouder, met 13,1 procent van het kapitaal. Daarnaast bezitten de Chinese internetreus Tencent (9,1%), het hefboomfonds Tiger Global (7,2%), Sony Music Entertainment (5,7%) en de durfkapitalist TCV 5,4%) grote pakketten.

Daardoor tastte Wall Street in het duister over de waardering. Bij een normale beursgang toetsen zakenbankiers de interesse bij grote beleggers af en krijgen zo een zicht op vraag en aanbod. Dat was nu niet het geval. Er was geen introductieprijs en het was niet duidelijk of de grote aandeelhouders (zie inzet) gingen verkopen. 

Volatiele koers

Ek counterde de anticipatie voor de eerste dag. 'Morgen komen we op een groter podium, maar het verandert niet wie we zijn, waar het om gaat of hoe we opereren.' Het ging Ek niet om de al dan niet spectaculaire bewegingen van de koers in de eerste uren, schreef hij.  

Volgens de informele handel op maandag bleek de appetijt voor Spotify-aandelen meer dan gezond. De aandelen gingen van de hand tegen 132 dollar per aandeel, wat het bedrijf zou waarderen op 23 miljard dollar. Dat was niet ver van de initiële schattingen in februari, toen Spotify zijn beursplannen bekendmaakte

Toch was het afwachten of de koers standhield. Wall Street was maandag in de ban van een massale verkoopsgolf onder de technologieaandelen. Zowel Amazon (-5,2 procent), Tesla (-5,1 procent) en Facebook (-2,75 procent) kregen flinke klappen. 

Referentieprijs

132 dollar per aandeel was voor de NYSE alvast de referentieprijs.  Citadel Securities en Morgan Stanley brachten op basis daarvan een openingskoers tot stand. Al zijn zij geen traditionele 'marktmakers', wat voor Spotify miljoenen aan kosten uitspaarde. 

132 dollar
Referentieprijs
Maandag gingen Spotify-aandelen in de informele handel van de hand tegen 132 dollar per aandeel.

Ek richt het vizier alleszins op de lange termijn. 'Ik twijfel er niet aan dat er nog ups en downs zullen zijn wanneer we verder innoveren en nieuwe functies uitrollen', schrijft hij. 'We hebben nog veel werk te doen, we zitten nog maar in de openingsfase van de wedstrijd.' 

Daft Punk

Voor Spotify is de operationele uitdaging drieledig. Het moet ten eerste de verliezen onder controle houden. In 2016 leed het een nettoverlies van 1,24 miljard euro op een omzet van 4,09 miljard euro. Ten tweede moet het rivalen met diepe zakken, zoals Apple Music afhouden. En tot slot moet het voldoende royalties betalen, zodat artiesten tevreden blijven. Te veel royalties kunnen de kostenstructuur echter ondermijnen. 

Al heeft Ek vertrouwen. Afsluiten doet hij met Daft Punk: 'Harder, Better, Faster, Stronger'. 

Daniel Ek goes Daft Punk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud