Advertentie

WannaCry-virus haalt magere buit binnen

©EPA

Het WannaCry-virus haalde slechts 93.157 euro op. Amper 0,1 procent van de slachtoffers betaalde.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een verzamelnaam voor computervirussen die data gijzelen in ruil voor losgeld. Het virus zit verstopt in besmette websites, in links of in bijlagen van e-mails. 

 Het nestelt zich in de computer of smartphone en verspreidt zich over het netwerk en de servers waarmee het toestel verbonden is. Meteen daarna versleutelt het alle data waar het toegang toe heeft.

De cybercrimineel vraagt dan losgeld, vaak bitcoins, die moeilijk te traceren zijn. Eenmaal betaald, krijgt het doelwit de sleutel om zijn data te bevrijden.

De cyberaanval met het WannaCry-virus gijzelde vorige week meer dan 300.000 slachtoffers in 150 landen, waaronder autoproducenten, ziekenhuizen en multinationals.

Het WannaCry-virus eiste 300 dollar als losgeld, dat na drie dagen naar 600 dollar verhoogde. Als binnen de week niet betaald werd, zou het virus de versleutelde data verwijderen.

Het geld moest in de virtuele munt bitcoin gestort worden op aan het virus gekoppelde accounts. Die accounts kunnen evenwel in het oog gehouden worden, om te meten hoeveel geld het virus binnenhaalt.

 

Veel slachtoffers, weinig geld

Het hoge aantal slachtoffers konden de hackers evenwel niet omzetten in grote sommen bitcoins. Via een bot op Twitter houdt de nieuwswebsite Quartz de teller bij en maakt een melding bij elke storting of geldafname. Daaruit is af te leiden dat slechts 296 betalingen plaatsvonden, wat in totaal 99.448 dollar opleverde (93.157 euro). 

Mogelijk ligt de lage opbrengst voor de cybercriminelen eraan dat al heel snel een sleutel ontwikkeld werd die de slachtoffers konden gebruiken om hun data te bevrijden.

Autoriteiten wereldwijd zetten alles op alles om de cybercriminelen achter de aanval te pakken te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud