Woodford wil niet langer Olympus-topman zijn

Michael Woodford tijdens de persconferentie waarin hij aankondigt dat hij zijn strijd tegen Olympus opgeeft - Foto Reuters

Michael Woodford, die in oktober vorig jaar als ceo werd ontslagen bij de Japanse camerafabrikant Olympus, geeft zijn strijd op om opnieuw aan het roer van het bedrijf te komen staan. Woodford, die in ongenade viel toen hij een gigantische fraude bij het bedrijf onthulde, verwijt de Japanse aandeelhouders van de groep dat ze de huidige bestuurders teveel steunen. Hij stuurt wel aan op een rechtszaak over zijn ontslag.

In oktober kreeg Woodford van de voorzitter van de camerafabrikant te horen dat hij ontslagen was en 'de bus naar de luchthaven' mocht nemen. Hij zou zogezegd de 'Japanse tradities' niet gerespecteerd hebben.

Die 'traditie' bleek echter gewoon de onverkwikkelijke praktijk van 'tobashi', Japans jargon voor het toedekken van beursverliezen. In het geval van Olympus werden de verliezen gecamoufleerd door exorbitante commissielonen te betalen aan schimmige financieel adviseurs.

Rekenschap

Woodford gaf zich echter niet gewonnen, en probeerde met de steun van een aantal overzeese aandeelhouders door de grote poort opnieuw ceo te worden. Hij botste echter op een stugge raad van bestuur, die bovendien nog steeds de steun geniet van de Japanse institutionele aandeelhouders en kredietverstrekkers.

Ik wordt ontslagen omdat ik juist handel, en zij zijn er nog altijd.

Michael Woodford

Voormalig Olympus-topman

'Ondanks een van de grootste schandalen in de geschiedenis, hebben de Japanse institutionele aandeelhouders geen enkele kritiek geuit, in groot contrast met de overzeese aandeelhouders, die rekenschap vragen', zei Woodford tijdens een persconferentie in Tokio vrijdag. Hij stipt bovendien aan dat de slopende machtsstrijd met Olympus ook zwaar heeft gewogen op zijn gezinsleven. Woodford keerde tijdens zijn machtsstrijd met Olympus terug naar Groot-Brittanniƫ, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen, zonder te zeggen waar hij dan voor vreesde.

Alice in Wonderland

Dat neemt niet weg dat Woodford nog enkele rekeningen met Olympus wil vereffenen. Hij heeft aangekondigd dat hij Olympus zal vervolgen voor onrechtmatig ontslag. Zijn advocaten zullen die procedure in het VK opstarten. De enige formele reden die Olympus gaf voor Woodfords ontslag, is dat hij de managementstijl en de Japanse cultuur niet begreep.

Een zichtbaar opgeluchte Woodford noemde zijn ontslag vrijdagochtend een 'Alice in Wonderland'-situatie. 'Ik wordt ontslagen omdat ik juist handel, en zij (het huidige management) zijn er nog altijd', klonk het.

Aandeelhoudersvergadering

De vraag is hoe het nu verder moet met Olympus. De overzeese aandeelhouders, die aansturen op een aantal wissels in de raad van bestuur, zitten nu zonder kopman. De kans lijkt dan ook klein dat aandeelhouders zoals de Amerikaanse fondsbeheerder Southeastern Asset Management, bij de eerstkomende buitengewone aandeelhoudersvergadering, nog veel wijzigingen zullen kunnen doordrukken. Die vergadering zou ten vroegste in maart plaatsvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud