Advertentie

Zelflerende microchip componeert muziek

Imec ontwikkelt een zelflerende microchip, die op het menselijk brein geïnspireerd is.

Het onderzoeksinstituut voor nanotechologie van Imec komt met een zelflerende microchip, die lijkt op onze hersenen.

Krachtige en energiezuinige zelflerende chips zijn voor allerlei toepassingen interessant. Ze kunnen bijvoorbeeld ingebouwd worden in kleine sensoren voor het internet-der-dingen of toegepast worden in de digitale gezondheidszorg zoals bij hartsensoren, die een subtiele verandering in de hartslag kunnen opmerken. 

Zelflerend betekent dat het data niet alleen interpreteert en erop reageert volgens aangeleerde patronen, maar ook zelf op basis van eigen ervaringen die patronen verder gaat verbeteren.

De chip maakt zelf verbindingen tussen ervaringen, die het al heeft opgedaan en wat het op een gegeven moment ervaart. Hoe meer ervaringen de chip opbouwt, hoe sterker de verbindingen. Op die manier heeft imec’s neuromorfe microchip geleerd om zelf muziek te componeren.

Menselijk brein

Ondanks de snelle vooruitgang, heeft technologie nog steeds het nakijken op het menselijk brein door zijn enorme rekenkracht en laag energieverbruik. Het geldt dan ook als inspiratiebron om technologie zoals microchips vorm te geven.

Imec’s ultieme doel is om artificiële intelligentie mogelijk te maken in zo klein mogelijke microchips die zo weinig mogelijk energie verbruiken en dit aan een heel lage kostprijs zodat de chips overal kunnen gebruikt worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud