analyse

Zo beveiligt u zelf uw Facebook-account

©AFP

Voor veel Belgen is hun Facebook-profiel een dagelijkse metgezel. Maar het dataschandaal leert dat je je gegevens beter zo goed mogelijk afschermt. Vergeet daarbij de kleine lettertjes niet.

Het schandaal over het datamisbruik bij Facebook deint steeds verder uit. Deze week moest het grootste sociaal netwerk ter wereld (2,1 miljard leden) opbiechten dat de data van maximaal 87 miljoen gebruikers, van wie 60.000 in ons land, mogelijk geëxploiteerd zijn voor politieke doeleinden.

Facebook heeft boter op het hoofd bij deze crisis, waarin het Britse bigdatabedrijf Cambridge Analytica een cruciale rol speelde. Dat erkende ook topman Mark Zuckerberg donderdag in een ongeziene conferencecall met honderden journalisten wereldwijd. ‘Dit is mijn fout’, zei hij ootmoedig.

Toch ontslaat het mea culpa van Zuckerberg gebruikers niet van hun verantwoordelijkheid. Het sociaal medium belooft een reeks aanpassingen die hen een beter overzicht moeten geven van wat ze met wie delen. Tegelijk geeft het gesleutel van Facebook hen de kans hun relatie met het platform onder de loep te nemen.

Grote kuis

Vanaf maandag geeft Facebook meer informatie over welke data het met welke externe applicaties deelt. Daar draaide het schandaal over Cambridge Analytica rond. Het Britse bigdatabedrijf kon door een persoonlijkheidstest de persoonsgegevens van tientallen miljoenen mensen exploiteren.

Tot nu toe moest u naar de privacyinstellingen surfen om te weten welke externe apps toegang tot uw Facebook-data hadden. Maar door het schandaal over Cambridge Analytica verhuist die informatie naar een andere, prominentere plaats.

Bovenaan in het nieuwsoverzicht, de stroom berichten van vrienden of bedrijven, komt een link waar u kunt opvragen met welke apps u welke informatie deelt. Het is aan te raden daar grote kuis in te houden. In de loop der jaren hebt u vermoedelijk meerdere apps toegang gegeven tot uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, e-mailadres, geboortedatum, foto’s of een lijst van uw vrienden.

Er zijn verschillende opties. U kunt apps helemaal de toegang tot uw data ontzeggen. Dat is de meest drastische oplossing, maar ze heeft consequenties. U kunt niet meer met uw Facebook-profiel inloggen op de datingapp Tinder als u die de toegang tot uw Facebook-data ontzegde. U moet dan een andere inlogmethode kiezen en u kunt geen foto’s of andere informatie van uw Facebook-profiel gebruiken.

90
Het duurt tot 90 dagen voor uw data van de Facebook-servers verwijderd zijn.

U kunt ook ingrijpen op de hoeveelheid data waar externe apps toegang tot hebben. Sommige informatie - vooral publieke, zoals uw naam of profielfoto - moet u van Facebook verplicht met een externe app delen. Maar het is nuttig u af te vragen of een applicatie zoals die van het kamerdeelplatform Airbnb toegang moet hebben tot uw lijst met vrienden of uw geboortedatum. Daar kunt u uitgebreid in wieden.

De komende weken en maanden moet u ook de uitrol van de nieuwe gebruiksvoorwaarden en het nieuwe databeleid in de gaten houden. Beide zijn al te bekijken op Facebook. Het is niet de boeiendste lectuur, maar Facebook deed wel zijn best om in heldere taal uit te leggen wat het met de data doet.

Bikinifoto’s

Dat levert interessante inzichten op. Zo wijst Facebook erop dat het uw locatiegegevens gebruikt. Maar het doet dat alleen als u dat toestaat. Hoe controleert u dat? Ga naar ‘locatie’ bij de privacyinstellingen en kijk of de functie aanstaat. Als u dat niet wilt, kies dan voor ‘nooit’ bij de vraag of Facebook uw locatie mag gebruiken.

Bekijk en passant of u de informatie die u zelf post, zoals berichten of foto’s, deelt met ‘iedereen’ (openbaar) of ‘alleen met vrienden’. Voor veel mensen geldt vaak nog het eerste. Het maakt een wereld van verschil. Als u uw berichten openbaar maakt, kunnen externe partijen die ook zien. Het is beter alleen uw vrienden toegang te geven tot uw berichten en (bikini)foto’s.

Het zijn maar twee van de vele elementen waar gebruikers effectief iets over te zeggen hebben. Facebook geeft hen nu zeven dagen de kans om feedback te geven op beide documenten. Daarna moeten ze zich akkoord verklaren met de gebruiksvoorwaarden als ze Facebook nog langer willen gebruiken.

Emotionele chantage

Bent u geschrokken van alle persoonsgegevens die Facebook gebruikt voor advertentiedoeleinden en wilt u uw account verwijderen? Dan zijn er verschillende opties. Onder ‘algemene accountinstellingen’ en ‘account beheren’ kunt u ervoor kiezen uw account te deactiveren.

©Mediafin

U bent in dat geval niet meer te vinden op Facebook, maar echt weg bent u niet. Uw data verdwijnen in de koelkast, tot u de draad weer oppikt. Bovendien zet Facebook bij die functie wat emotionele chantage in. Het bedrijf toont profielfoto’s van uw vrienden die u ‘zullen missen’. Bovendien moet u een reden voor uw vertrek geven, waarna het bedrijf telkens aangeeft waarom die reden geen probleem hoeft te zijn.

U kunt uw profiel ook verwijderen. Veel mensen doen dat niet omdat ze dan hun foto’s en berichten kwijt zijn. Dat hoeft geen obstakel te vormen. U kunt een kopie van uw data opvragen. Daarvoor gaat u gewoon naar ‘algemene accountinstellingen’ en klikt u op ‘een kopie downloaden van uw Facebook-gegevens’.

U krijgt dan een link toegestuurd waarmee u al uw data kunt downloaden. Het gaat om honderden megabytes. Ook die data slaat u het best ergens veilig op. Als u klaar bent om afstand te nemen , moet u naar de goed verstopte link www.facebook.com/help/delete_account. Het kan tot negentig dagen duren voor uw data van de Facebook-servers verwijderd zijn. Maar daarna bent u echt weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n