Zoom wil voor 1,75 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven

Een videoconferentie op Zoom. ©rv

Zoom Video wil na een vervijfvoudiging van de beurskoers in 2020 vers geld tanken. Ook de concurrenten van Zoom hebben diepe zakken.

Zoom Video maakt gebruik van de in 2020 sterk opgelopen beurskoers om 1,75 miljard dollar op te halen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Zoom verkoopt 5,15 miljoen aandelen tegen 340 dollar per stuk. Dat is een korting van 4,7 procent tegenover de slotkoers van dinsdag. In de nacht van dinsdag op woensdag raakte de intekenprijs bekend. Toen dinsdagnamiddag bekend werd dat Zoom geld wou ophalen, was sprake van 1,5 miljard dollar. Het prospectus van de kapitaalverhoging staat sinds woensdagochtend op de website van de toezichthouder SEC.

Over de voorbije twaalf maanden steeg Zooms beurskoers met 380 procent omdat thuiswerkers na de uitbraak van corona massaal gingen zoomen voor werkvergaderingen. Zoom is ook populair bij thuisblijvende kinderen om contact te houden met leerkrachten.

Zoom Video stond het voorbije jaar symbool voor de pandemie. Het aandeel piekte in oktober, maar viel fors terug na de voortreffelijke vaccinresultaten in november. Zoom Video heeft al gewaarschuwd dat de omzetgroei in 2021 minder spectaculair zal zijn dan in 2020. Toch verwacht Zoom voor het huidige kwartaal - dat afloopt eind januari - een omzetstijging van 330 procent. CEO Eric Yuan probeert het aanbod van zijn bedrijf te diversifiëren voor grote, middelgrote en kleine bedrijven en voor individuen.

De langzame heropening van de economie is niet de enige reden voor de terugval van het aandeel met 40 procent sinds de intradaypiek van 588,84 dollar op 19 oktober. De concurrentie zit niet stil. 'We opereren in een zeer competitieve markt', zegt Zoom in het prospectus. Zo moet Zoom opboksen tegen onder meer Teams van Microsoft . Microsoft-topman Satya Nadella beklemtoonde onlangs nog het belang van Teams, dat hij vergeleek met een browser of een besturingssysteem. Ook Cisco Systems en RingCentral zijn grote concurrenten en hebben net als Microsoft diepe zakken.

Over de eerste negen maanden van het boekjaar behaalde Zoom een nettowinst van 411,7 miljoen dollar. Toch waarschuwt Zoom dat winst niet evident is. 'We hebben in het verleden verliezen geleden en we verwachten onze uitgaven op te voeren, zowel in marketing en verkoop als in de verbetering van onze producten. Dat kan ons verhinderen om rendabel te zijn. Sowieso zijn dividenden niet aan de orde', zegt Zoom in het prospectus.

JPMorgan is de enige begeleider van de kapitaalverhoging. Zoom verwacht de operatie rond 15 januari te kunnen afronden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud