Zuckerberg getuigt volgende week in Congres

Zuckerberg staat voor het eerst oog in oog met de Amerikaanse parlementairen. ©REUTERS

Op woensdag 11 april geeft de CEO van Facebook Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres uitleg over het Cambridge Analytica-schandaal.

Volgende week woensdag verlegt de Amerikaanse technologiepers het vizier even van Silicon Valley naar Washington

Voor het eerst in het bestaan van zijn bedrijf komt Mark Zuckerberg, sinds 2004 stichter en CEO van Facebook , in het Amerikaanse Congres tekst en uitleg geven over de activiteiten van zijn bedrijf. 

Big data

De kwestie gaat over het schandaal rond Cambridge Analytica, het Britse bigdatabedrijf dat gegevens van zeker 50 miljoen Facebookgebruikers kon exploiteren en daarmee de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump op weg naar het Witte Huis zette. 

Zuckerberg zal om 10 uur plaatselijke tijd getuigen in de Commissie Handel. Hij toonde zich daartoe bereid in een interview met CNN, na een dagenlange stilte en de bijbehorende aanzwellende kritiek. 

Niet mals

De verwachting is dat de parlementsleden niet mals voor Zuckerberg zullen zijn. Facebook ging te laks om met de data van gebruikers, door derde partijen tot 2014 toe te laten grote hoeveelheden data uit Facebook te halen, is de kritiek. 

Ondanks de aanhoudende schandalen, zoals over de verspreiding van fakenieuws tijdens de presidentsverkiezingen, kon Zuckerberg tot nog toe vermijden om naar Washington af te zakken. Tijdens de hoorzitting over fakenieuws stuurde hij zijn huisadvocaat. 

Excessen

De getuigenis vindt bovendien plaats op een normale handelsdag op Wall Street. Voor Zuckerberg wordt het op eieren lopen. Aandeelhouders stuurden het bedrijf sinds het losbarsten van het schandaal al 15 procent lager. Facebook is op de beurs 'nog maar' 450 miljard dollar waard. 

In een podcast met Ezra Klein van Vox Media onderstreepte Zuckerberg alvast dat het jaren zal duren om de problemen op te lossen. In dat interview gaf hij toe dat Facebook lang te weinig deed om de excessen op het sociaal netwerk te beteugelen. De socialemediagigant, met meer dan 2 miljard leden de grootste wereldwijd, werft fors aan om dat recht te trekken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content