Zwitsers lanceren traceerapp met Belgische expertise

Een woon-zorgcentrum in het Zwitserse Chateau d'Oex. ©REUTERS

Zwitserland bereidt tegen 11 mei een app voor die moet toelaten de contacten van besmette personen te traceren. Vier onderzoekers van de KU Leuven bouwden mee.

Op 11 mei plant Zwitserland zijn basisscholen en niet-essentiële winkels te heropenen. Dat is meteen ook de deadline die het land zich stelt voor de uitrol van een 'contact tracing'-app. Daarmee moet het land snel kunnen achterhalen met wie een besmet persoon contact had voor hij symptomen ontwikkelde en positief testte. 

De app zal een beetje Belgisch kleuren. De Zwitserse federale overheid kiest voor het werk van het Europese consortium DP-3T. Daarin zetelen onder meer twee Zwitserse universiteiten, maar ook een delegatie van de KU Leuven, onder leiding van de wereldvermaarde cryptograaf Bart Preneel. 

Voor België kan zo'n app tegen midden mei klaar zijn.
Bart Preneel
KU Leuven

Het consortium ontwikkelde een standaard voor de bluetoothtechnologie die de app gebruikt. Elke smartphone beschikt over bluetooth, een technologie die de afstand tussen twee toestellen kan meten. Die toestellen wisselen zogeheten tokens uit als ze op minder dan 1,5 meter van elkaar komen. 

De data blijven op de smartphone en dus decentraal opgeslagen, tot er een positieve besmetting is. De tokens van de besmette persoon gaan dan naar een centrale database, waar andere smartphones kunnen checken of ze een 'match' hebben. Is die match er met jouw smartphone, dan krijg je een melding dat je op je hoede moet zijn. 

De technologie ontwikkeld door Preneel en co heeft steeds meer aanhangers in Europa. Ook Oostenrijk past zijn eerder gelanceerde app aan. Preneel claimt dat zo'n app in ons land tegen midden mei klaar kan zijn. 'Er is al een testapp. Die moet je alleen nog integreren in lokale zorgsystemen. Voor iPhones moet Apple nog enkele wijzigingen doorvoeren aan het bluetoothgebruik.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud