4G-veiling lokt geen nieuwkomer

4G maakt het mogelijk vlot videobeelden in hogedefinitie te bekijken op een mobiel toestel als een smartphone of tablet. (foto: AFP) ©AFP

Belgacom, Mobistar en Base gaan in november deelnemen aan de veiling van drie vergunningen voor 4G, technologie voor snel mobiel internet. De verhoopte nieuwe speler is niet opgedaagd.

De Belgische telecomregulator BIPT veilt op 12 november drie vergunningen voor 4G (snel mobiel internet) in de 800 MHz-frequentieband. De 800 MHz-band, het zogenaamde digitaal dividend, is cruciaal voor het aanbieden van breedband mobiel internet. Vroeger werd het gebruikt voor analoge tv.

De minimumprijs per vergunning voor een periode van 20 jaar bedraagt 120 miljoen euro. Aangezien er maar drie kandidaat-kopers zijn, Belgacom, Mobistar en Base, ligt de opbrengst nu al vast.

Het BIPT had gehoopt dat de veiling een nieuwe speler, genre B.lite (het oude Clearwire) of het Chinese Datang, zou lokken. De twee kochten vorig jaar al ruimte om 4G te kunnen aanbieden. Maar met de nieuwe vergunning, konden ze hun netwerk verbeteren: de 800 MHz-band biedt een goede dekking in dunbevolkte gebieden en de 800 MHz-radiosignalen reiken verder en dringen dieper door in gebouwen dan de hogere frequentiebanden.

Belgacom startte eind vorig jaar de uitrol van 4G. Mobistar lanceert zijn aanbod voor het eind van dit jaar.

Base biedt het supersnelle mobiel internet sinds begin deze maand aan in 15 grote en middelgrote steden. Met deze extra vergunning versnelt de KPN-dochter de uitrol; eind volgend jaar moet overal in het land 4G beschikbaar zijn. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content