Amerika kiest voor internet met twee snelheden

©AFP

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC maakte zonet een einde aan het internet als neutraal platform. Internetproviders in de VS kunnen zelf bepalen wie ze prioriteit geven.

In de Verenigde Staten namen vandaag vijf mensen - drie Republikeinen en twee Democraten - een beslissing met een stevige impact op 300 miljoen Amerikanen. De commissieleden van de telecomwaakhond FCC maakten een einde aan de netneutraliteit.

Zonder netneutraliteit veranderen de spelregels op het internet. Tot nu is het internet een ‘dom netwerk’, waarbij internetproviders niet kunnen ingrijpen in het internetverkeer. Daardoor moet de website van de lokale kruidenier even snel laden als de nieuwste hitreeks van Netflix.

©Mediafin

Dat gelijke speelveld bestaat sinds 2015 zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten. In Europa is er geen sprake van een internet zonder netneutraliteit. Maar de regering-Trump wilde de regels van de FCC uit 2015, toen onder controle van de Democratisch president Barack Obama, terugdraaien.

Door Republikeins overwicht in de FCC sneuvelde vandaag die netneutraliteit. Dat kan resulteren in een internet met meerdere snelheden omdat gigantische internetproviders als Verizon en Comcast de macht krijgen om bepaald internetverkeer voorrang te geven op andere.

Op zich is het ‘prioritiseren’ van internetverkeer geen gek idee. Bepaalde internetdiensten - zoals videostreaming, videobellen en gaming - hebben nu eenmaal meer baat bij een snellere weergave dan andere.

Maar de vrees leeft dat het einde van de netneutraliteit ook het einde van een open en vrij internet inhoudt. Kabelmaatschappijen zouden kunnen discrimineren. Enkel internetdiensten die genoeg betalen, zouden dan nog van de snelweg kunnen gebruikmaken. De rest zou op de pechstrook belanden.

Jon Oliver uitte in 2014 al protest tegen de plannen van de FCC.

Die vrees bracht in de VS een opmerkelijke alliantie van tegenstanders bijeen. Vorige week verzamelden activisten voor winkels van de kabelgigant Verizon. En eerder sprak ook al Facebook-topman Mark Zuckerberg zich uit tegen een internet met twee snelheden.

De grootste en meest gehoorde tegenstander is Jon Oliver, host van de latenightshow ‘Last Week Tonight’. In 2014 bevocht hij een mogelijk einde van netneutraliteit al eens met succes en dit jaar hernam hij zijn protest. ‘Het internet is niet kapot en toch wil het FCC het repareren’, is een beroemde quote van hem uit 2014. Hij riep op de FCC te overspoelen met kritiek.

Toch haalde het protest niets uit. Ajit Pai, de door Trump aangestelde FCC-voorzitter, was erop gebrand netneutraliteit onderuit te halen. Met de beslissing wil hij naar eigen zeggen het toezicht op internetproviders afzwakken. ‘Het is een basisles in de economie. Hoe meer je iets reguleert, hoe minder je ervan krijgt.’

De visie van Pai hoeft niet te verbazen. De man werkte tussen 2001 en 2003 als huisadvocaat voor Verizon, een van de kabelgiganten die voortaan tol kan heffen op de internetsnelweg. ‘Dit is een geschenkje voor zijn vroegere werkgever’, klinkt het zuur op de actiesite Battle For The Net.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content