België scoort ondermaats in mobiel internet

De Belg verzond vorig jaar 155 sms'en per maand. Dat zijn er zes minder dan in 2015. De sms-markt daalt al drie jaar op rij ten gevolge van de steile opgang van online chatdiensten als WhatsApp. ©ANP XTRA

We surfen almaar meer mobiel. Maar met ruim drie Belgen op de tien die nog geen mobiel internet gebruiken scoort ons land flink onder het Europees gemiddelde.

Ons land is Europees koploper in de dekking en de kwaliteit van de telecomnetwerken (connectiviteit). Acht op de tien breedbandinternetlijnen heeft een snelheid van minstens 30 megabit per seconde. Geen enkel ander land scoort beter.

Ook met de integratie van digitale technologie als de cloud, sociale media en e-commerce zit België boven het Europees gemiddelde.

Meer algemeen, als ook rekening wordt gehouden met het internetgebruik, de digitale competenties en digitalisering van de overheidsdiensten, staat België op de zesde plaats van de Europese digitale ranglijst. Na de Scandinavische landen, Nederland en Luxemburg. En voor het VK en Duitsland.

Koppelverkoop

Ons land loopt wel nog altijd flink achter met de penetratie van mobiel internet: 66,3 procent van de Belgen versus het Europees gemiddelde van meer dan 84 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Belgische telecomregulator BIPT van onze elektronische communicatiemarkt.

Die Belgische achterstand is niet nieuw. In de andere EU-landen begonnen mensen sneller en meer mobiel te surfen omdat ze bij hun data-abonnement een smartphone kregen. In ons land bleef die koppelverkoop tot 2009 verboden - tot Europa in april van dat jaar het Belgisch verbod afschoot.

Daarnaast was het hier lange tijd ook duurder om mobiel te surfen dan in andere landen. Pas vanaf 2012 zijn de prijzen sterk beginnen dalen, dankzij de daling van de mobiele terminatietarieven (de prijs die een operator betaalt om mobiel verkeer van zijn netwerk door te schakelen naar een ander netwerk), Telenets aanval op de mobiele markt met King en Kong en het recht om na zes maanden gratis van operator te veranderen.

Relatief duur

Maar toch blijft mobiel internet in ons land relatief duur in vergelijking met onze buurlanden, bleek eind vorig jaar uit een studie van de telecomregulator. Voor minstens 5 gigabyte data betaalt u hier gemiddeld 31 euro per maand. Proximus verhoogt in augustus de prijzen van de bundels met mobiele telefonie, maar verhoogt tegelijk ook de hoeveelheid data.

De telecomregulator bevestigt in zijn jaaroverzicht (2016) de trends die al een aantal jaar aan de gang zijn:

  • We bellen minder met een vaste lijn: 704 miljoen minder belminuten dan in 2015
  • We bellen meer mobiel: 112 minuten vorig jaar tegen 105 in 2015
  • We sms'en minder: maandelijks nog 155 keer tegen 161 in 2015. De derde daling op rij is te wijten aan de groeiende populariteit van online chatdiensten als WhatsApp en Messenger, beide in handen van Facebook.
  • We verbruiken meer mobiele data: 827 MB per maand, 345 megabyte meer dan in 2015. Goed voor een groei van ruim 70 procent, in 2015 zat het verbruik 85 procent in de lift.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content