De Croo hekelt 'chantage' van Leroy

Een scherpe uithaal van De Croo aan het adres van Leroy. ©Photo News

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) haalde donderdag fors uit naar het dreigement van Proximus-CEO Dominique Leroy om investeringen in glasvezel af te voeren.

‘Ik laat me niet afleiden door chantage.’ Tijdens het vragenuurtje in de Kamer toonde federaal minister van Telecom Alexander De Croo (open VLD) zich donderdag messcherp voor Dominique Leroy, CEO van Proximus, de telecomoperator waarvan de overheid nog altijd de controlerende aandeelhouder is.

Leroy dreigde er woensdag mee een investering van drie miljard euro in een supersnel glasvezelnetwerk op de helling te zetten, als de openstelling aan concurrenten de businesscase overhoop haalt. 

De telecomwaakhond BIPT, de bevoegde regulator voor de materie, eiste vorige week in een marktanalyse dat Proximus zijn glasvezelnetwerk zou openstellen voor concurrenten.  Dat is een goede zaak voor Orange Belgium.  Proximus mag een ‘billijke’ prijs aanrekenen voor de openstelling van het netwerk. Hoe dat prijsmodel er zal uitzien, wordt pas volgend voorjaar duidelijk.

Investering

Maar Leroy, die als CEO erover moet waken dat de investering steek houdt in het bedrijfsmodel, toonde zich woensdag erg misnoegd over de gang van zaken. Leroy vreest dat er een model komt waarbij de terugverdientijd oploopt van 17 tot 20 of zelfs 25jaar. Dat is ‘niet aanvaardbaar’, en in dat geval zou Proximus de investering schrappen.

Proximus heeft net zoals alle andere operatoren tot 15 september om zich uit te spreken over het rapport van de BIPT, zo herinnerde De Croo er aan. ‘Er is in de marktanalyse geen definitieve richting bepaald over de toegang tot glasvezel. Maar iedereen weet dat Proximus alternatieve spelers nodig heeft op haar nieuw netwerk om tot een levensvatbare businesscase te komen.’

Woordenwisseling

De uithaal van De Croo was een nieuwe episode in een oplopende woordenwisseling tussen de voogdijminister en de CEO. Het was De Croo die de kat de bel aan bond door bij de de prijsverhogingen van Proximus voor mobiele abonnementen te de klant op te roepen ‘minder te klagen en meer van operator te veranderen’.

Dat leverde hem een brief van Leroy op, waarin ze het ‘more is more’-model bepleit: bij elke verhoging van volume een prijsverhoging.‘Dat is in tegenstelling met andere landen’, repliceert De Croo. Hij zwaaide daarbij met een internationale studie die stelt dat de drie grote mobiele operatoren (Proximus, Telenet, Orange) in de top tien van operatoren staan die de hoogste omzet per gigabyte draaien.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content