opmerkelijk

Duitse telecomspelers bieden zichzelf arm aan 5G

©EPA

Na 270 biedrondes staat de teller op de Duitse spectrumveiling op 5,6 miljard euro.

Uw aandacht is misschien al een beetje verslapt, maar de Duitse spectrumveiling voor 5G (supersnel internet) loopt 28 dagen na de start op 19 maart nog altijd. En de factuur staat na 270 (!) biedrondes op 5,6 miljard euro, leert de jongste update van de Duitse waakhond Bundesnetzagentur.

Voor alle duidelijkheid: het is niet dat er eindeloos 'spectrumblokken' te geef zijn. Wel wisselen sommige blokken dagelijks van eigenaar. 

Logischerwijs zijn beleggers beducht voor een biedoorlog die bij de deelnemende spelers de schuldenberg fors doet toenemen, zoals in Italië vorig jaar. Het is dan geen toeval dat 1&1 Drillisch , de vrij onbekende dochter van internetholding United Internet die als vierde speler die aan de veiling meedoet (naast Deutsche Telekom, Vodafone en Telefonica), het kneusje van de beurs van Frankfurt is.

Het aandeel verloor dit jaar al 25 procent, de slechtste prestatie in de MDAX, de barometer van 70 middelgrote bedrijven op de Duitse beurs. Telefonica Deutschland  doet nauwelijks beter met minus 15 procent. En ook marktleider Deutsche Telekom  noteert vlak sinds nieuwjaar, terwijl de sterindex DAX een spurt van 17 procent trok. 

Telekom-CEO Tim Höttges sprak recent zijn bezorgdheid uit op de techbeurs Hub.Berlin. Hij zei dat Telekom wel mee moét doen, maar die niet de klanten zal ten goede komen. ‘Hier wordt alleen de minister van Financiën beter van’, klonk het. En zo dreigt het ‘probleem’ van die minister, Olaf Scholz, alleen groter ter worden. Hij keek over 2018 al tegen een recordsurplus van 54 miljard euro aan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect