Proximus bedient steden in miljardenuitrol van glasvezel

Door de veranderende behoefte van consumenten is glasvezel een must. ©BELGA

Bedrijven en steden. Daarop focust het telecombedrijf bij de verdere uitrol van haar glasvezelnetwerk. Ondanks de miljardeninvestering blijft het dividend stabiel.

Vandaag gaf Proximus het startschot voor ‘Fiber for Belgium’, een project dat de geneugten van het glasvezelnetwerk tot bij particulieren moeten brengen. Het trekt daarvoor de geldbuidel open, met een investering van drie miljard over tien jaar.

Binnen tien à vijftien jaar zou 85 procent van de bedrijven met glasvezel geconnecteerd moeten zijn, net als de helft van de gezinnen. Voor het eerst richt Proximus zich daarbij ook tot ‘fiber to the home’ - glasvezelkabels tot aan de voordeur.

De afgelopen jaren rolde Proximus al glasvezel uit naar meer dan 80 procent van de bedrijventerreinen. Dat leverde 6.000 professionele klanten op, die van een glasvezelaanbod gebruik maken. Ook in nieuwe verkavelingen rolde Proximus al glasvezel uit. Er ligt nu dan ook al 21.00 km glasvezelkabel van Proximus in ons land.

Particulieren

De particulier bleef voorlopig achter. De enige plaats waar de bestaande koperverbinding tussen de kast op straat en de voordeur van een woning al werd omgezet van koper naar glasvezel, was een proeftuin in de Anspachlaan in Brussel.

In zes steden gaat Proximus die proeftuin nu in realiteit brengen: in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare. Omdat bedrijven de prioriteit blijven, gaat Proximus onderzoeken in welke regio’s in die steden er een hoge densiteit van bedrijven is.

Die wijken en regio’s zullen dan snel omgezet worden naar glasvezel. Voor de planning van de werken coördineert Proximus met de betrokken stad. In Brussel gebeurde dat bijvoorbeeld met de werken voor de voetgangerszone. Dichtbevolkte steden mogen op termijn rekenen op 100 procent glasvezel-bereikbaarheid.

Stabiel dividend

Met de investering is drie miljard euro over tien jaar gemoeid. De jaarlijkse investeringen voor de hele Proximusgroep (= capex) landen zo op een miljard euro voor de komende drie jaar. Dat ligt ongeveer in lijn met de capex van de afgelopen twee jaar.

De telecommer kan wel zijn dividend stabiel houden. Na een dividend van 1,50 euro tussen 2014 en 2016, trekt het dat dividend door voor de periode tussen 2017 en 2019. Volgens CEO Dominique Leroy kan het dividend behouden blijven door enkele verschuivingen in de capex. Zo lopen investeringen in de uitrol van het mobiele netwerk 4G en enkele IT-projecten af.

Investeringspact

Bij de persconferentie was minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) een opgemerkte gast. Het ambitieuze investeringsplan van Proximus past in het investeringspact dat premier Charles Michel (MR) enkele maanden geleden gelanceerd heeft.

De bedoeling is dat tussen 2017 en 2030 miljarden euro’s worden vrijgemaakt voor grote investeringen waarbij de overheid en de privésector betrokken worden. Er zijn drie grote prioriteiten: mobiliteit, energietransitie en digitalisering.

De miljardeninvestering van Proximus is het eerste concrete project waarmee Michel en De Croo kunnen uitpakken. Het past in de ambitie van de regering om tegen 2020 de helft van de bevolking toegang te geven tot ultrasnel internet van 1 gigabit per seconde. Dat is tien keer zo snel als de huidige doelstelling van de Europese Commissie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect