Advertentie

Raad van State volgt Belgacom over Interkabel

©HollandseHoogte

In de kabeloorlog tussen Belgacom en Telenet geeft de Raad van State Belgacom gelijk, zo meldt hij dinsdag. Belgacom kan nu aan de rechtbank van koophandel vragen de Interkabel-deal te vernietigen.

In maart werd al bekend dat de auditeur van de Raad van State in het voordeel van Belgacom zou adviseren in het jaren aanlepende proces. Nu heeft de Raad zelf dat advies gevolgd.

Eind 2008 sloten Telenet en de zuivere intercommunales, verenigd in Interkabel, een akkoord waardoor de uitbating van het kabelnetwerk van Interkabel in vier provincies in erfpacht werd gegeven aan Telenet. Daardoor kon Telenet in heel Vlaanderen een aanbod van internet, tv en telefonie aanbieden. Het kreeg er in een klap 800.000 abonnees bij.

Belgacom, dat ook op het kabelnetwerk aasde, vocht de deal echter aan voor de rechtbank. Via de Raad van State kwam het dossier bij het Europees Hof van Justitie terecht, dat zich moest uitspreken over een prejudiciële vraag. In november stelde het Europees Hof dat andere partijen uit de EU de kans hadden moeten krijgen om het dossier in te zien en een bod uit te brengen.

Het is die redenering die ook de Raad van State volgt. De Raad van State heeft 'de beslissingen vernietigd waarbij vier intercommunale verenigingen medio 2008 hun televisieactiviteiten en televisieabonnees alsook bijkomende rechten op hun kabelnetwerken hebben overgedragen aan Telenet', klinkt het. 'Mede op grond van het antwoord van het Hof van Justitie op een prejudiciële vraag, valt de Raad van State Belgacom bij dat deze transactie niet mocht gebeuren zonder marktbevraging en dat bijgevolg ten onrechte is geweigerd om over het aanbod van Belgacom in gesprek te gaan.'

Schadevergoeding

Telenet twijfelt eraan dat Belgacom een schadevergoeding zou kunnen krijgen, zegt het in een reactie op het arrest. Het benadrukt vooreest dat niet de Interkabel-deal vernietigd is, maar wel de beslissing van de vier intercommunale bedrijven om geen marktbevraging te doen voorafgaand aan de overdracht van de kabelrechten, alsook om een definitieve overeenkomst met Telenet goed te keuren. De vier intercommunales zijn Integan (Antwerpen), Inter-Media (vroeger Interelectra, Limburg), Infrax (vroeger WVEM, West-Vlaanderen) en PBE (Vlaams-Brabant). 'Wil Belgacom iets doen, dan moeten ze een burgerrechtelijke procedure opstarten bij de rechtbank, of dat de vernietiging van de overeenkomst is, of eventueel het eisen van een schadevergoeding', zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts.

'Wie schade claimt, zal dat daarenboven ook moeten kunnen aantonen. Maar dan moet je kijken naar de situatie zoals ze is. Belgacom was toen vrij succesvol en het heeft de laatste jaren niet slecht geboerd als je naar de cijfers kijkt', vervolgt hij. 'Essentieel is bovendien dat Belgacom na de regulering van de kabel geen toegang meer heeft tot digitale tv of breedband', stelt Coenjaerts. 'Ze hadden enkel de mogelijkheid om eventueel op onze kabel analoge distributie aan te bieden, maar ze hebben al verklaard daar geen interesse meer voor te hebben, dus waarom zouden ze nog het stukje van die analoge tv gaan claimen?' (Belgacom biedt tv, telecom en internet aan via zijn eigen netwerk.)

Telenet, dat in de rechtszaak voor de Raad van State louter een tussenkomende partij is, ziet daarom 'voldoende argumenten' om tegen Belgacom te ageren. 'We zijn ervan overtuigd dat de overeenkomst overeind blijft en dat we onze klanten niet gaan verliezen. In het slechtste geval wordt dit een discussie over de vraag of Belgacom recht heeft op een schadevergoeding', besluit Coenjaerts. 

Infrax, een van procespartijen, reageert ontgoocheld. 'We wisten niet dat vandaag de beslissing er al zou zijn, maar ze is er nu, en ze is niet leuk voor ons', stelt Infrax-woordvoerder Jos Liebens dinsdagavond. 'Wat de uitspraak concreet betekent, zal duidelijk worden nadat we het arrest bestudeerd hebben. Het zou wat voorbarig zijn om nu al conclusies te trekken. De Interkabelgroep zal dit bekijken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud