Advertentie

Telecomwaakhond soepeler voor nieuwkomers

Telecomregulator BIPT geeft nieuwe telecomspelers drie jaar meer tijd om een netwerk uit te bouwen. Dat staat in het informatiememorandum over de veiling van 4G-licenties in november. Die moeten minstens 120 miljoen euro opleveren.

'Het gaat om drie vergunningen in de 800 MHz-band, die elk 2 x 10 MHz spectrum omvatten, en dit voor een periode van 20 jaar. Een kandidaat mag hoogstens één vergunning verwerven. De minimumprijs per vergunning bedraagt 120 miljoen euro', stelt het BIPT. De veiling is in november gepland.

Het gaat om ruimte die is vrijgekomen door de afschaffing van analoge televisie via antenne. In de nacht van 2 op 3 november 2008 werd kijken via de klassieke antenne in België onmogelijk. Op EU-niveau werd afgesproken dat de lidstaten ten laatste in 2012 de analoge antenne-uitzendingen zouden stopzetten. De vrijgekomen ruimte moet dienen voor de nieuwe generatie van draadloze breedbanddiensten.

Het BIPT hoopt dat er een nieuwe speler opduikt die naast Proximus, Mobistar en Base diensten wil aanbieden. De regulator maakt het de nieuwkomers daarom op een aantal punten een beetje gemakkelijker. Als ze een vergunning kopen, krijgen ze bijvoorbeeld meer tijd om hun netwerk uit te bouwen. Ze hebben met name negen jaar de tijd om 98 procent van de bevolking te dekken, in plaats van zes jaar voor de al actieve spelers.

De drie operatoren, B.lite (het oude Clearwire) en het Chinese Datang (via de managementvennootschap BUCD) hebben eind vorig jaar al ruimte gekocht om 4G te kunnen aanbieden. Maar door deze nieuwe vergunning te kopen, kunnen ze hun netwerk nog verbeteren. Volgens BIPT-woordvoerder Dirk Appelmans kan de 800 MHz-band onder meer een goede dekking verzekeren in dunbevolkte gebieden. En de 800 MHz-radiosignalen reiken verder en dringen dieper door in gebouwen dan de hogere frequentiebanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud