Telenet koerst hoger na langverwacht dividend

Telenet-topman John Porter sust beleggers. ©BELGA

De telecomoperator keert een dividend uit nadat de koers van het aandeel dit jaar al tot 30 procent lager is gegaan.

Begin dit jaar hield Telenet  de cash nog op zak. Maar - te midden van een ongeziene druk op het aandeel - houdt de Mechelse telecomoperator het kruit niet langer droog. 

Telenet stelt voor een buitengewoon dividend uit te betalen aan de belegger. Het brutodividend bedraagt 5,20 euro per aandeel, wat de hele operatie op 600 miljoen euro brengt. CEO John Porter schiet zo vroeger dan verwacht in actie. Hij hintte eerder op een mogelijk dividend rond de jaarwisseling. 

Schuldpositie

De uitbetaling aan beleggers komt boven op een eerder aangekondigd inkoopprogramma van eigen aandelen voor 300 miljoen euro. Telenet zegt nu het geld te laten rollen om exact dezelfde reden waarom het eerder dit jaar nog een dividend achterwege liet: de schuldpositie. Die verbeterde, mede dankzij de winstgroei. 

De schuldpositie van Telenet bedraagt 3,8 keer de aangepaste bedrijfswinst. Eerder dit jaar scherpte het zijn definitie van de schuldpositie nog aan, waardoor die op 3,9 keer de winst landde. Toen zag de operator geen ruimte voor een dividend.

Prognose

Het dividend komt er in de marge van degelijke halfjaarresultaten. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 2 procent naar 632,5 miljoen euro, rapporteert het bedrijf. Rekening houdend met de effecten van bepaalde overnames was er een lichte omzetdaling (-0,8%). 

Dat resulteerde in een brutobedrijfswinst van 337,7 miljoen euro. Ook die klokt af op boven de analistenconsensus van 328,8 miljoen euro. De winst groeit met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Telenet profiteert zo van de synergievoordelen die het puurt uit de overname van BASE. 

CEO Porter houdt vast aan zijn prognose voor het hele jaar: een winstgroei van 7 à 8 procent bij een stabiele omzet. In de tweede jaarhelft speelt bovendien het effect van de prijsverhoging. Die viel dit jaar later (in juli) in vergelijking met vorig jaar (in augustus).

Kabeltelevisie

Ook operationeel zijn er lichtpunten voor Telenet. In het tweede kwartaal zag het 8.900 kabeltelevisieklanten weglopen naar de concurrenten. Dat zijn prijsbrekers zoals Orange Belgium, maar ook de videostreamingdienst Netflix. 'Dit is een betere trend vergeleken met vorige kwartalen', zegt Telenet daar zelf over. 

Het is afwachten of Telenet met deze resultaten, en dit dividend, de criticasters de mond gesnoerd heeft. In zijn communicatie heeft het bedrijf op het eerste gezicht geen ruimte voor antwoorden op de vragen van Lucerne Capital, de activistische aandeelhouder die Telenet een te innige band met meerderheidsaandeelhouder Liberty Global verwijt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud