Telenet ontbindt adviesraad

Siegfried Bracke kwam in het oog van de storm rond zijn activiteiten in de adviesraad van Telenet. ©BELGA

Na alle commotie over vergoedingen zet de telecomoperator zijn adviesraad, waarin verscheidene politici zetelden, stop.

Telenet reageert, een week voor de publicatie van zijn halfjaarresultaten, op de heisa die midden februari ontstaan was rond zijn adviesraad. Daarin zetelden meerdere politici, zoals Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). De leden van de adviesraad kregen 12.000 euro per jaar plus 2.000 euro per zitting, met een maximum van 20.000 euro per jaar. 

Het zijn die vergoedingen die Bracke midden februari in het oog van de storm deden belanden, na het losbarsten van de Publipart-affaire. Telenet verduidelijke toen dat de N-VA'er 66.000 euro bruto kreeg in de periode 2011-2014. Nadat hij was aangetreden als Kamervoorzitter, kreeg hij geen geld meer. Maar het kwaad bloed over de vergoedingen was gezet. 

Telenet handelt daar nu naar en ontbindt de adviesraad. Volgens het bedrijf zou die bovendien voor het laatst begin 2016 zijn samengekomen. De telecomoperator zegt wel inzichten te willen blijven verwerven over bedrijfs- en maatschappelijke thema's en blijft daarvoor samenwerken met beleidsmakers.

Het houdt zich daarvoor aan een nieuw charter, ontwikkeld in juni van dit jaar. Dat charter stipuleert onder meer dat het bedrijf 'geen voordelen of vergoedingen geeft aan overheden om beslissingen ten gunste van de zakelijke belangen van Telenet te be├»nvloeden'. Politici met een actief politiek mandaat mogen ook niet deelnemen aan 'stakeholderspanels' van het bedrijf. 

Omdat sinds februari geen nieuwe vergaderingen van de adviesraad meer zijn geweest, zijn er ook geen nieuwe vergoedingen meer uitgekeerd, benadrukt Telenet. De Open VLD'er Patrick Dewael verdiende, met 82.000 euro, de afgelopen jaren het meeste bij de telecomoperator bij. 

De adviesraad zag het levenslicht in 2007, toen de intercommunales hun meerderheidsbelang in Telenet verkochten. Op die manier verdwenen ook de politici uit de raad van bestuur. Om de voeling met de politiek te behouden werd een adviesraad opgericht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud