The Last Mile bouwt supersnel glasvezelnetwerk in Vlaanderen

Vzw The Last Mile steekt met een tiental ingenieurs zelf glasvezel in de grond. ©HollandseHoogte

De vzw uit Dendermonde werpt zich met een open netwerk op als een alternatief voor de grote breedbandleveranciers Proximus en Telenet.

'Er zijn lagere internettarieven nodig om alle scholen over voldoende bandbreedte te laten beschikken', zegt Anneke Aerts, ervaringsdeskundige als lesgever aan ICT-coördinatoren in Dendermonde.

Samen met IT-specialist Frédéric Norro richtte ze daarom The Last Mile op. De vzw wil een alternatief zijn voor de grote breedbandleveranciers Proximus en Telenet. The Last Mile steekt glasvezel in de grond en sluit op die manier scholen, overheden, zorginstellingen en vzw's aan op het wereldwijde web via supersnelle internetverbindingen (1 tot 10 gigabit per seconde).

Zelf biedt de vzw geen internetdiensten aan, het gaat enkel om de connectiviteit. Internetleveranciers - ook Telenet en Proximus trouwens - kunnen het 'open en neutraal' netwerk gebruiken om een aanbod te doen aan particulieren, handelaars en bedrijven.

The Last Mile financiert zijn activiteiten met middelen van privépersonen - die anoniem willen blijven - en leden als scholen, overheden, zorginstellingen en kleine internetleveranciers als Fiberweb, Dommel en Billi.

Het netwerk bedekt in Vlaanderen steden als Dendermonde (de thuisstad van de vzw), Sint-Niklaas, Wetteren, Gent en Kortrijk. In Kortrijk en Gent zijn al een tiental scholen aangesloten. Dat gebeurt onder de merknaam Scholennetwerk Vlaanderen. In Zele trok de vzw glasvezel naar een bedrijvenpark. 

In thuisstad Dendermonde heeft het schepencollege The Last Mile gekozen om de hele binnenstad van een supersnelle kabel te voorzien. Die vormt de basis voor gratis wifi in het stadscentrum.

Het draadloze netwerk haalt volgens de vzw een veel hogere bandbreedte dan andere publieke wifi-netwerken. Dat komt omdat The Last Mile élk access point via een eigen glasvezel van supersnelle connectiviteit voorziet. Terwijl in de meeste andere netwerken draadloze uplinks voor de zenders van connectiviteit zorgen.

De oprichters zeggen met hun initiatief de wens van Vlaams innovatieminister Philippe Muyters (N-VA) te vervullen. Die riep Telenet en Proximus vorige week op alle Vlamingen aan te sluiten op supersnel internet en lagere tarieven te hanteren. 'We bevorderen de concurrentie in Vlaanderen', besluit medeoprichtster Aerts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content