We zitten de klok rond op onze smartphone

©AFP

We zijn verslaafd aan de mobiele telefoon. We checken constant berichten, e-mails en sociale media. Offline bestaat niet meer, besluit de consultant Deloitte na een rondvraag bij 2.002 Belgen tussen 18 en 75 jaar.

De kans is groot dat u dit artikel op uw smartphone leest. Niet alleen steeg de penetratie van het mobieltje tot 80 procent (van 74% vorig jaar), ook het gebruik blijft toenemen. We gebruiken de smartphone de hele dag door en voor alles: om te communiceren natuurlijk - bellen, sms, instant messaging en sociale media - maar ook om te shoppen, te bankieren en te gamen.

's Nachts

De Belg checkt op een dag gemiddeld 34 keer zijn telefoon. Bij ouderen is dat tien keer, bij de jongeren (gemiddeld 70 keer) loopt dat bij een op de vijf op tot meer dan 100 keer. Bij de 18- tot 24-jarigen kleeft de smartphone het sterkst aan de hand. Ook ’s nachts. Eén op de vier leest berichten en notificaties van sociale media als hij/zij in het midden van de nacht wakker wordt - tegen één op de tien voor alle leeftijdsgroepen samen.

©Mediafin

De smartphone is ontegensprekelijk het favoriete mobiele toestel. De tablet komt er niet meer aan te pas. ‘Jongeren groeien op met de smartphone en denken niet aan andere toestellen om hun zaken te regelen’, zegt Vincent Fosty, de telecomspecialist van Deloitte. Het verklaart waarom de banken volop in bankierapps investeren.

Bundels

In de resultaten van de rondvraag valt voorts op dat sms amper aan populariteit verliest ondanks het groeiende gebruik van Whats- App en Messenger. Het succes van bundels met ongelimiteerde sms’en is daar niet vreemd aan.

34
smartphone checken
De Belg checkt op een dag gemiddeld 34 keer zijn telefoon. Bij ouderen is dat tien keer, bij de jongeren gemiddeld 70 keer.

De verslaving aan de smartphone werkt ook meer bewustwording in de hand. 43 procent van de Belgen vindt dat ze hun mobiel te veel gebruiken, bij de jongeren is dat zelfs 57 procent. Om aan de drang naar het kleinood te weerstaan zetten we de geluidsnotificaties en het mobiel internet uit en bannen we het toestel uit de slaapkamer.

Bijna de helft van de Belgen gebruikt zijn mobiel ook tijdens het wandelen. In Nederland leidde het grote aantal neerwaarts kijkende voetgangers al tot het aanbrengen van verkeerslichten in de stoep. Chinese steden hebben zelfs afzonderlijke stroken voor de swipers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content