Aandeel Telenet zakt na scherp tariefvoorstel telecomwaakhond

Telenet zou in de scenario's van het BIPT fors lagere tarieven per klant moeten aanrekenen. ©BELGA

Het aandeel van de telecomoperator Telenet gaat maandag onderuit. De regulator BIPT stelt voor om het mes te zetten in de tarieven die Telenet aanrekent voor de toegang tot zijn netwerk.

Ongeveer een jaar geleden publiceerde het BIPT zijn langverwachte marktanalyse. Het gaf toen al aan dat de groothandelstarieven op de schop zouden gaan. Dat zijn de tarieven die alternatieve operatoren zonder netwerk, zoals Orange Belgium , betalen aan netwerkoperatoren als Telenet

Het BIPT publiceerde vrijdagavond een bericht dat eindelijk inzicht geeft in hoe het nieuwe kostenmodel eruit kan zien. De grote principes lagen vorig jaar al vast: voor de aangerekende tarieven zou omgeschakeld worden van een retail-minus- naar een cost-plusmodel. 

Retail

Tot nu toe waren de tarieven die Orange Belgium betaalde automatisch gekoppeld aan de retailprijzen van Telenet (retailprijzen min een percentage). Dat maakte het moeilijk om te concurreren.

Tot nu toe waren de tarieven die Orange Belgium betaalde automatisch gekoppeld aan de retailprijzen van Telenet (retailprijzen min een percentage). Dat maakte het moeilijk om te concurreren. In het cost-plusmodel kijkt de regulator eerder naar de kosten die een netwerkoperator moet maken. Die mag daar dan nog een 'redelijke marge' op nemen. 

Wat dat concreet betekent, was voorlopig moeilijk te zeggen. Zelfs nu geeft het BIPT geen concrete tarieven vrij, aangezien dat concurrentiële informatie is. Maar de regulator geeft wel twee hypothetische scenario's vrij, waarin het ook kijkt naar criteria zoals het aantal klanten van de operator, het profiel van die klanten en andere parameters. 

Combi

Die voorbeelden wijzen uit dat de tarieven die de kabeloperatoren Telenet, Brutélé en Nethys per klant kunnen aanrekenen flink kunnen terugvallen. Stel, een operator bedient 80.000 klanten, die toegang hebben tot 120 digitale tv-kanalen en die gemiddeld 1,2 Mbps verbruiken. Telenet zou in dat scenario nog maar 15,6 euro per klant kunnen aanrekenen voor tv en internet, in plaats van 20,29 euro. 

Het BIPT keek naar de tarieven voor een aanbod met alleen tv, alleen internet of de combinatie van beiden. Vorig jaar gaf het BIPT al aan dat Proximus  en Telenet met hun combidiensten ('triple play' - internet, tv, vaste telefonie) andere diensten van de markt spelen. In 2017 koos 50 procent van de klanten voor zo'n triple-playbundel. Het 'bundeldenken' doet de consument minder snel voor de concurrentie kiezen.

Internet-only

Orange Belgium biedt sinds vorig jaar zijn eigen triple-playbundel aan, Love genaamd, en een mobiel abonnement met ongelimiteerde data. Met die twee producten leek het in de eerste plaats vooral Telenet pijn te doen.

Alle betrokkenen hebben tot begin september om hun opmerkingen in te dienen. De nieuwe tarieven gaan pas eind dit jaar van kracht.

Het overweegt ook een internet-onlyaanbod in de markt te zetten en mikt daarvoor op de 'kabelknippers'. Dat zijn jongeren die geen dure digitale tv-pakketten meer willen aanschaffen, maar Netflix'en via een vast of mobiel internet. Het bedrijf wachtte daarvoor op concretere details van het BIPT. 

Let wel: het BIPT deed maar een voorstel. Alle betrokkenen hebben tot begin september om hun opmerkingen in te dienen. De nieuwe tarieven gaan pas eind dit jaar van kracht. Telenet en Proximus zeggen het rapport te bestuderen en geven voorlopig geen verdere commentaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud