Advertentie

Amerikaanse internetbedrijven in verzet tegen ‘web met twee snelheden'

Telecombedrijven zoals Comcast vinden dat ze het recht moeten hebben om internetdiensten te leveren aan verschillende service- en prijsniveaus. ©REUTERS

Een coalitie van meer dan 100 internetbedrijven heeft in een brief aan de Amerikaanse regulator FCC gewaarschuwd dat hun sector 'ernstig bedreigd’ wordt door plannen om een internet met verschillende kwaliteitsniveaus toe te laten.

De brief van de internetbedrijven –zowel kleine spelers als grote kleppers zoals Amazon, Netflix, Microsoft en Google – komt een week voordat de Federal Communications Commission (FCC) gaat beslissen over de vraag of er nieuwe regels moeten komen rond de regulering van internetproviders.

De FCC, die onder meer de telecomsector reguleert, moet de bestaande regels rond netneutraliteit herzien nadat een rechtbank die afgelopen januari in vraag had gesteld. De stemming van volgende week donderdag is nog maar het beginpunt van een proces waarbij alle belanghebbenden nog inspraak zullen krijgen. Wheeler hoopt om nog dit jaar tot nieuwe regels te komen.

Maar de eerste voorstellen leiden nu al tot een hevig debat. De FCC zou het willen mogelijk maken dat telecombedrijven zoals AT&T en Comcast een onderscheid gaan maken in de kwaliteit en de snelheid waarmee data over het internet worden vervoerd. Bedrijven die extra betalen, zouden dan een betere dienstverlening kunnen krijgen dan bedrijven die dat niet doen. De voorwaarde is wel dat dit moet gebeuren tegen ‘commercieel redelijke tarieven’. Een internet met verschillende snelheden zou dus niet verboden worden, maar de prijs ervan zou wel worden gereguleerd.

Die plannen zijn niet naar de zin van een brede coalitie van consumenten en internetbedrijven. Zij vrezen dat het ‘democratische’ karakter van het internet in gevaar zal komen, en dat het onder meer voor startende internetbedrijfjes moeilijker zal worden om met innoverende diensten te komen.

Grote internetspelers zoals Facebook, Google en Amazon zijn dan weer bang dat ze een groot deel van hun inkomsten zullen moeten doorstorten naar de internetproviders. Terwijl die laatsten juist vinden dat ze recht hebben op een groter deel van de toegevoegde waarde van de groeiende interneteconomie. De telecombedrijven waarschuwen dat hun investeringen in betere internetverbindingen in het gedrang zullen komen indien ze geen aanvaardbaar rendement op die investeringen kunnen boeken.

De hele discussie gaat in essentie over de vraag of het aanbieden van internet via koper en kabel al dan niet beschouwd moet worden als een soort nutsvoorziening met een maatschappelijk belang – net als elektriciteit of kraantjeswater. Is het antwoord positief, dan moeten er regels komen om de ‘netneutraliteit’ te bewaren, waardoor providers geen onderscheid mogen maken tussen hun klanten. Is het antwoord negatief, dan krijgen de providers wel meer mogelijkheden om te werken met aparte tarieven en service-niveaus.

Het debat is ook politiek gekleurd. De Republikeinen zijn principieel gekant tegen nieuwe regelgeving, terwijl de Democraten wel oor hebben naar de bezwaren van consumentengroeperingen. Als er binnen de FCC geen meerderheid gevonden wordt, zou het kunnen dat de stemming van volgende week alsnog wordt uitgesteld.

De discussie rond netneutraliteit leeft ook sterk in Europa. Het Europees Parlement nam begin vorige maand het principiële standpunt in dat die neutraliteit gewaarborgd moet worden door de internetproviders. Er zijn wel een aantal uitzonderingen toegelaten, maar veel minder dan aanvankelijk was voorzien in een voorstel van de Europese Commissie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud