Base stelt teleur

©REUTERS

Base, de Belgische dochter van KPN, heeft net als Mobistar zwaar te lijden onder de verhoogde concurrentie op de Belgische mobiele markt. De omzet uit telefoniediensten daalde met liefst 13 procent. Dat is de slechtste prestatie binnen de volledige KPN-groep.

De Belgische gsm-markt is sinds een goed jaar volledig veranderd. Van een gezapige markt waarin de drie grote spelers (Proximus/Belgacom, Mobistar en Base) hun inkomsten gestaag zagen groeien is België veranderd in een erg concurrentiële omgeving.

Eerst gooide Telenet de knuppel in het hoenderhok met zijn King en Kong-aanbod. Daarna zorgde de telecomwet ervoor dat abonnees al na 6 maanden van operator kunnen veranderen. En dit voorjaar snoeide ook Proximus fors in zijn mobiele prijzen. Tel daarbij ook nog de lagere roamingtarieven.

Het gevolg is dat de factuur voor de bellende Belg fors is gezakt en dat de omzet van de operator ook fors daalt. Mobistar maakte gisteren bekend dat de groepsomzet met 8 procent is gedaald over het voorbije kwartaal. Base doet nog slechter. De inkomsten in België daalden het voorbije kwartaal met 10 procent en de ebitda met 36 procent.

De omzet uit telefoniediensten - de kern van elke operator - verloor zelfs 13 procent. Base is daarmee het slechtst presterende onderdeel binnen de volledige KPN-groep.

Qua aantal klanten doet Base het niet slecht. Er gingen 61.000 prepaid-klanten weg maar dat werd goedgemaakt door de komst van (meer rendabele) abonnees (+46.000 het voorbije kwartaal). Base spreekt van 'sterke operationele resultaten'. En KPN-topman Eelco Blok blijft positief: 'We gaan in België sneller groeien dan de markt'.

KPN boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 87 miljoen euro (-56%). KPN publiceert zijn kwartaalcijfers zonder rekening te houden met het Duitse E-Plus waarvoor een verkoopakkoord met Telefonica Deutschland is getekend. Ook de omzet en de bedrijfskasstroom (ebitda) daalden met respectievelijk 7 en 14 procent.

KPN komt nog eens terug op de relatie met Carlos Slim, die via zijn bedrijf America Movil een overnamebod op KPN wou lanceren. Dat bod werd evenwel als te laag bestempeld. 'Met América Móvil hebben we talrijke gesprekken gevoerd over hun voorgenomen, ongevraagde openbare bod. Dit zorgvuldige proces heeft niet geleid tot een overeenkomst die kon worden aanbevolen aan onze aandeelhouders.'

KPN bevestigt voorts dat het de intentie heeft om in 2014 opnieuw een dividend uit te betalen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud