Belgacom-aandeel op hoogste peil in drie jaar

Belgacom TV won het voorbije kwartaal 30.000 klanten bij

Belgacom verhoogt na een opvallend sterk tweede kwartaal de prognoses voor 2014. De bedrijfswinst zou slechts met 1 à 2 procent dalen, met dank aan lagere kosten én het einde van een bijna twee jaar durende oorlog om de mobilofonieklant.

Belgacom heeft er een verrassend sterk tweede kwartaal op zitten. Dat stuwt het aandeel op de Brusselse beurs 5 procent hoger naar 25,63 euro, de hoogste koers in drie jaar. 

De omzet viel slechts met 1 procent terug, van 1,58 naar 1,57 miljard euro. Dat is een stuk beter dan de krimp met 6 procent die analisten verwachtten. Vooral de groothandelsdochter BICS presteerde een stuk beter dan verhoopt.

Ook de rendabiliteit evolueerde een stuk beter dan verwacht. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) steeg met 14 procent, naar 491 miljoen euro, ruim boven de analistenverwachting voor een kleine stijging tot 437 miljoen. Die sterke toename is deels te danken aan een reeks uitzonderlijke meerwaarden, met name de verkoop van het Stro-gebouw aan Allfin. 

Maar ook zonder die uitzonderlijke factoren evolueerde de 'onderliggende' rendabiliteit beter dan verwacht, met een krimp van minder dan 1 procent. Dat is een opmerkelijke verbetering tegenover de krimp van 5 procent over het eerste kwartaal. Belgacom wijst als verklaring naar een combinatie van betere inkomsten en lagere kosten.

Zo zakten de personeelskosten jaar op jaar op 27 miljoen of 9,6 procent. Dit met dank aan de vermindering van het personeelbestand met meer dan 1.000 voltijdse medewerkers - dankzij de verkoop van Telindus France - natuurlijke afvloeiingen en het uitblijven van een loonindexatie. Belgacom telt nu nog 14.398 voltijdse medewerkers, tegenover 15.778 een jaar eerder.

Belgacom profiteerde ook van de nieuwe wet op de kinderbijslag, waardoor voortaan de Belgische overheid - en niet Belgacom - kinderbijslag moet betalen voor personeel met ambtenarenstatuut. Als tegenprestatie stijgt de socialezekerheidsbijdrage die Belgacom voor zijn statutair personeel betaalt, vanaf 2015 met 1,4 procent.

Aan inkomstenzijde presteerde naast de kleiner dan verwachte krimp bij BICS ook de consumententak behoorlijk: Belgacom TV won in het tweede kwartaal 30.000 klanten, een stuk meer dan de 20.000 die analisten gemiddeld ingeschreven hadden. Bovendien lijkt in de mobilofoniemarkt de prijzenoorlog voorbij. Net als bij Mobistar steeg ook bij Belgacom de gemiddelde opbrengst per klant tegenover het eerste kwartaal. 'Dit bevestigt onze indruk dat de prijzenoorlog om de mobilofonieklant voorbij is', stelt analist Bart Jooris van Bank Degroof. 

De nettowinst steeg - ook in belangrijke mate door de uitzonderlijke meerwaarden - van 155 naar 251 miljoen euro.

Voor heel het boekjaar verhoogt Belgacom nu zijn prognose: de ebitda zou slechts met 1 à 2 procent krimpen, terwijl de telecomoperator eerder van een daling met 3 à 4 procent uitging. Voor de omzet blijft de voorspelling een krimp van 1 à 2 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud