Advertentie
Advertentie

Belgacom behoudt spanning over dividend

Belgacom-topman Didier Bellens, met zijn adviseur Sandrine Nelissen Grade - Foto Belga ©Belga

Telecomgroep Belgacom heeft de analistenverwachtingen over het derde kwartaal licht overtroffen. Het bedrijf handhaaft zijn jaarprognose, maar laat nog niet in zijn kaarten kijken over het jaardividend.

De omzet belandde nog lichtjes onder de analistenprognoses: 1,57 miljard euro in plaats van de verwachte 1,59 miljard. Maar de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) ging met 428 miljoen euro wel licht over de consensus van 426 miljoen. Ook de nettowinst, 156 miljoen euro, is beter dan de verwachte 149 miljoen.

De voornaamste vraag was of topman Didier Bellens zou vasthouden aan zijn eerdere uitspraken over het jaardividend. Bij de halfjaarresultaten liet hij uitschijnen dat het dividend op hetzelfde niveau zou blijven als vorig jaar, namelijk 2,18 euro per aandeel. Analisten geloven daar voorlopig niet in, en gaan uit van 1,92 euro per aandeel.

Bart Jooris van Bank Degroof geloofde wel in een handhaving van een dividend. Dat betekent ook dat er in het vierde kwartaal een interimdividend van 0,50 euro bruto zou uitgekeerd worden. Dat laatste komt wel uit. Op 6 december kunnen aandeelhouders dat dividend incasseren. De coupon wordt op 3 december geknipt. De Belgische staat is een van die aandeelhouders. Het brutodividend levert de schatkist zo'n 90 miljoen euro op.

De onzekerheid over het jaardividend lijkt voor heel wat aandeelhouders een goede aanleiding om wat winsten te nemen op het aandeel. Sinds het recentste dipje eind juli zette Belgacom een klim van meer dan 30 procent neer. Vrijdag gaat er zo'n 3 procent af.

Postpaid klanten

De cijfers zijn op zich wel lichtjes beter dan verwacht, maar de twee grootste divisies van de groep boerden wel allebei achteruit. De consumentendivisie heeft last van felle concurrentie. Toch kon Belgacom meer postpaid klanten strikken. Dat zijn klanten met een abonnement, wat een telecombedrijf liever heeft dan de minder trouwe klanten met een prepaid-kaart. Belgacom lokte 37.000 nieuwe klanten, onder meer dankzij de verkoop van dienstenbundels.

De divisie die bedrijfsklanten bedient, zag zijn opbrengsten dalen, 'vooral door het aanhoudende succes van de mobiele tariefplannen met hogere volumes'. Dergelijke contracten leveren lagere marges op. Belgacom wist dat wel deels op te vangen door de 'sterke' groei van het aantal mobiele klanten.

Dat alles werd gedeeltelijk gecompenseerd door de aanhoudend stevige groei van BICS, de afhandelaar van internationaal telefoonverkeer van de groep, die zich de jongste jaren steevast als een heuse melkkoe voor Belgacom presenteerde. Die divisie groeide 3 procent. Dat was onder meer te danken aan 'een gunstige bestemmingenmix met tijdelijk hoger verkeer naar de Aziatische en Afrikaanse regio's'.

Prognose

Voor de rest van het jaar handhaaft Belgacom zijn prognose van een 1 tot 2 procent lagere omzet en een 4 tot 6 procent lagere bedrijfskasstroom in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent dat het derde kwartaal dus geen onaangename verrassingen heeft opgeleverd.

En dat was een voorwaarde voor Bellens om een 'gemakkelijkere opdracht' te hebben om zijn raad van bestuur te overtuigen om het jaardividend stabiel te houden. Maar het is dus nog niet duidelijk of Bellens zijn raad van bestuur al mee aan boord heeft.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud