Belgacom: cijfers zo goed als zeker 'geruststellend saai'

Belgacom komt vrijdag voorbeurs met de resultaten over de derde kwartaal. Die zullen waarschijnlijk 'geruststellend saai' zijn, in een sector waar dit jaar een kaalslag heerst.

Belgacom publiceert vrijdag voorbeurs met de resultaten over het derde kwartaal. Volgens de consensus die de telecomoperator zelf bijhoudt, zet de gestage krimp van de resultaten zich door.

De 21 gepolste analisten zien de omzet 0,5 procent afnemen tot 1,59 miljard dollar. De rebitda - de bedrijfswinst voor afschrijvingen, de belangrijkste operationele barometer in de branche - zou met 5 procent afbrokkelen tot 448 miljoen euro.

Beurshuis Morgan Stanley stipt aan dat de jaarprognose weinig gevaar loopt: voor heel 2012 mikt Belgacom op een 1 procent lagere omzet en een 5 à 6 procent lagere ebitda.

Wel belooft het tweede halfjaar een zware dobber te worden. De nieuwe Belgische telecomwet maakt het Belgische mobilofonieklanten makkelijker hun contract op te zeggen, net op een ogenblik dat Telenet agressief zieltjes wint met zijn 'King en Kong' mobiel aanbod.

Toch is het royale dividendrendement van Belgacom - bij een stabiele coupon van bruto 2,17 euro komt het rendement op 10 procent uit - relatief veilig. En dit in contrast met de kaalslag elders in de branche. Ex-monopolisten als KPN, France Telecom, Telefónica en Telekom Austria moesten dit jaar het mes in hun dividend zetten, door de combinatie van krimpende inkomsten en zware schuldenlast.

Morgan Stanley stipt aan dat Belgacom in theorie zijn schulden kan verdubbelen en dan nog maar een schuldenlast in lijn met het sectorgemiddelde zou hebben. Maar voorlopig zweert het management trouw aan die stevige balans, wat meteen een 'verzekering' is dat het dividend relatief safe is.

De relatief schuldenarme balans maakt immers dat Belgacom desnoods een beetje meer schulden op de balans kan laden om het dividend op peil te houden. Beurshuis ING stipt aan dat Belgacom-CFO Ray Stewart al aangegeven heeft daartoe bereid te zijn.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud