Belgacom razend over comeback Fagard

Concetta Fagard wacht vandaag op haar eerste werkdag geen warm onthaal.

'C’est scandaleux!', 'schandalig!', 'incroyable', 'wat een soep! Nooit gezien.' Zelden laaiden de gemoederen in de Belgacom-torens hoger op. Het personeel is razend over de nakende terugkeer van Concetta Fagard als 'executive advisor to the CEO', zeg maar de rechterhand van CEO Didier Bellens. 'We hebben uit goede bron dat alvast één topmanager zijn ontslag heeft ingediend wegens de herbenoeming van Fagard', klonk het in vakbondskringen.

Diezelfde vakbonden moesten tot hun eigen verbazing een korte spontane werkonderbreking erkennen bij de ex-collega’s van Fagard. 'En normaal krijgen we het personeel zo moeilijk gemobiliseerd', zucht een afgevaardigde. 'Hadden we tijdig gehoord van de werkonderbreking, we hadden meegedaan', zegt een ander personeelslid.

Vrijdagavond besliste Bellens op eigen houtje Fagard opnieuw in dienst te nemen als 'executive advisor to the CEO'.

De nervositeit en de onrust zijn logisch. In haar jaren bij Belgacom, waar Fagard opklom van secretaresse tot 'kabinetschef' van Bellens, voerde ze een schrikbewind. Veel personeelsleden kregen te maken met haar pesterijen, machtsspelletjes en geruzie. Volgens onze informatie hebben al 63 personeelsleden een klacht ingediend tegen Fagard. Maar Bellens nam de Italiaanse (geboren Concetta Spitaleri) steeds in bescherming. 'Het is een publiek geheim dat ze een relatie hebben of hadden', zeggen velen. Maar bewijzen zijn nooit gevonden.

Toen Fagard na een ernstig dispuut met het toenmalige communicatiehoofd Florence Coppenolle in juni het bedrijf moest verlaten, feliciteerden de Belgacom-werknemers elkaar. Fagard kreeg toen een gouden handdruk van 600.000 euro. 'Ze zal die terugstorten. Ze wil heus geen twee keer langs de kassa passeren', verzekert Bellens in De Standaard. Volgens professor emeritus Othmar Vanachter, specialist arbeidsrecht, is Fagard dat niet verplicht, zei hij in De Morgen. 'Hoogstens kan Belgacom haar vragen of ze bereid is afstand te doen van dat bedrag.'

Vandaag, door de nakende terugkeer van Fagard, is de angst teruggekeerd in de Belgacom-torens. Angst bij iedereen die met haar heeft samengewerkt.

Spanning

Dit komt goed. Ik denk dat dit beheersbaar is.

Didier Bellens

Gedelegeerd bestuurder Belgacom

De spanning is te voelen in het bedrijf. Formele reacties komen er amper. Ook de raad van bestuur houdt angstvallig de lippen op elkaar, al zijn verschillende bestuurders - ook degenen die traditioneel pro-Bellens waren - 'razend' over zijn eigengereide optreden. De raad van bestuur had vorige week immers een veto uitgesproken tegen de terugkeer van Fagard bij Belgacom. Ook voogdijminister Inge Vervotte (CD&V) noemt de beslissing van Bellens daarom onbegrijpelijk.

De politiek en de raad van bestuur - waar de helft van de bestuurders politiek benoemd is - moeten deze week uitmaken of ze Bellens nog steunen. Gisteren en vanavond is er extra overleg tussen de bestuursleden. Ook donderdag is er een raad van bestuur. 'Ik stel me er geen vragen bij dat dit ook wel goed zal komen. Ik denk dat dit beheersbaar is', zei Bellens in De Standaard.

Een ontslag van de topman is niet meteen de eerste prioriteit, zo valt te horen in politieke kringen. De bestuurders willen in de eerste plaats dat hun CEO afziet van de benoeming van Fagard. Dat zou meteen de eerste keer zijn dat Bellens in het zand bijt tegenover zijn bestuurders. Zelfs tijdens de ruzie over zijn benoeming, toen twee derde van de bestuurders tegen hem gekant was, haalde de man zijn slag thuis.

Waarom gaat Bellens zo ver voor Fagard? De sterke emotionele band is één verklaring, de persoon Bellens is een andere. Intellectueel 'outstanding' zeggen veel bronnen, daaraan toevoegend dat hij qua emotionele intelligentie niet hoog scoort. 'Bellens laat zien dat zijn wil wet is. Hij gaat door tot hij gestopt wordt', zegt een bron. Een andere: 'Heel België snapt dat het een slechte beslissing is Fagard aan te nemen. Toch doet hij het. Geliefd zijn interesseert hem niet.'

Uitkijken of Fagard vandaag haar opwachting maakt in de Belgacom-torens voor haar eerste werkdag. Een warm onthaal moet ze in elk geval niet verwachten. In een e-mail aan zijn topmanagers riep Bellens op de comeback in een 'serene en constructieve sfeer' te laten verlopen. Dat is alvast mislukt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud