Belgacom steekt tandje bij voor 4G

Foto AFP

Belgacom, Belgiës marktleider in mobilofonie, start met de effectieve uitrol van 4G. Die gsm-technologie maakt het huidige dataverkeer (3G) tot tien keer sneller. En geeft het mobiele netwerk de snelheid van een vaste breedbandverbinding. Zodat u bijvoorbeeld op smartphone, laptop of tablet kunt gamen of live naar televisiebeelden in hoge kwaliteit (HD) kan kijken.

De telecomgroep kondigde een jaar geleden al aan 4G te lanceren. In een testfase weliswaar, de uitrol bleef toen beperkt tot 30 grote klanten (De Lijn, UZ Brussel, enz.) en de steden Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode.

Vandaag breidt Belgacom die uitrol uit naar Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. 4G zal er voor het einde van het jaar (commercieel) beschikbaar zijn. Opmerkelijk, Brussel valt door de vergunningsproblematiek (strengere stralingsnormen) uit de boot. De zakenstad krijgt met 3G+ wel een alternatief, waarbij de snelheid van het bestaande 3G-netwerk wordt opgedreven.

Belgacom lijkt voor 4G dan toch niet te wachten tot er voldoende 4G-toestellen op de markt zijn - want die zijn er voorlopig niet. Ter herinnering: de jongste versie van de iPad of een ander toestel van Amerikaanse makelij met 4G zal in ons land geen 4G-snelheid halen. De 4G-technologie van de iPad is gericht op de Noord-Amerikaanse gsm-netwerken, en die gebruiken andere frequenties dan de Europese.

Naast Belgacom hebben in ons land ook Mobistar, Base en het Chinese Datang een licentie voor 4G. Bij hen zit de technologie in de testfase. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud