Bellens zwaait met vals document in proces tegen Belgacom

Didier Bellens ©BELGA

Het geschil tussen Belgacom en zijn voormalige CEO Didier Bellens zal pas in 2016 worden beslecht. Dat komt omdat het arbeidsauditoraat - openbaar ministerie bij arbeidsrechtbanken - zich eerst moet uitspreken over een document uit het dossier dat volgens Bellens vals is.

Didier Bellens stond sinds 2003 aan het hoofd van Belgacom, maar werd in november 2013 aan de deur gezet na herhaaldelijke aanvaringen met ministers van de federale regering, de hoofdaandeelhouder van Belgacom. Zo vergeleek hij premier Elio Di Rupo met een klein kind dat elk jaar bij Belgacom om zijn sinterklaas kwam.

Dat was voor de regering dé druppel om Bellens de laan uit te sturen wegens een 'grove fout' en dus zonder ontslagvergoeding (zowat 2 miljoen euro). De ex-CEO betwist dat hij een zware fout heeft begaan. Hij doet dat voor de Brusselse arbeidsrechtbank in plaats van voor de Raad van State het koninklijk besluit aan te vallen waarmee de regering hem de deur wees.

Belgacom-voorzitter Stefaan De Clerck verklaarde vorige week op de algemene vergadering van de telecomgroep dat de regering beslist over de benoeming en het ontslag van de CEO, maar dat diens contract een zaak is van Belgacoms raad van bestuur. In de rechtszaak draait het om dat contract. Belgacom is dus verantwoordelijk en legde al een provisie aan voor de eventuele kosten - voor welk bedrag wil de groep niet kwijt.

'Bellens vraagt simpelweg het loon dat hem beloofd is, mocht hij niet vroegtijdig zijn ontslagen', zegt John Bigwood, de advocaat van de voormalige CEO. Bellens' mandaat liep nog tot maart 2015. Vorig jaar verdiende het enfant terrible 2,08 miljoen euro.

'Dat Bellens volgens de media 3 tot 5 miljoen euro schadevergoeding eist, is overdreven', aldus Bigwood. 'Het is eerder aan de onderste kant van die vork, maar een juist bedrag kunnen we er nog niet op kleven omdat het loon van mijn cliënt voor een deel variabel was. Hij vraagt in elk geval enkel waar hij recht op had.'

Vals document

De advocaten van de twee partijen spraken dinsdag een conclusiekalender af. Eind 2015 wordt gepleit, ten vroegste in 2016 volgt het vonnis. De rechter heeft besloten het dossier mee te delen aan het arbeidsauditoraat omdat Bellens' advocaat aanvoert dat een van de stukken in het dossier vals is en het uit de zaak moet worden gebannen.

Als het advies van het auditoraat uitdraait in het nadeel van Bellens, behoudt zijn advocaat het recht om een burgerlijke procedure in te stellen over de valsheid van het document - 'al zal dat dan het proces voor de arbeidsrechtbank wel vertragen'. Het document bevat volgens Bigwood de kern van de zaak, maar meer wil hij noch Belgacom erover kwijt.

Een voormalig statutair Belgacom-medewerker, die in 1999 aan de deur werd gezet maar wiens ontslag door de Raad van State in 2003 ongeldig werd verklaard, wil vrijwillig tussenkomen in de procedure omdat Bellens hem niet opnieuw in dienst had genomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud