Bemiddelaar om conflict bij Proximus te ontmijnen

De directie zit woensdagochtend samen met de vakbonden. ©BELGA

De Proximus-directie gaat in op de vraag van de vakbonden om een bemiddelaar het veld in te sturen.

De Proximus-directie en de vakbonden gaan woensdagochtend om de tafel om het conflict binnen het bedrijf te ontzenuwen. Dat ontstond na de aankondiging vorige week donderdag dat CEO Dominique Leroy het bedrijf op 1 december verlaat voor de Nederlandse telecomoperator KPN.

De directie en de bonden bespreken de komst van een 'bemiddelaar'. Het is daarbij niet duidelijk om welk soort bemiddelaar het gaat. Het is nog niet beslist of het gaat om een 'sociaal' bemiddelaar, steevast geleverd door de FOD Economie. Er is enkel een akkoord om met een bemiddelaar te werken.

Met vertrek van Leroy staan de interne verhoudingen bij Proximus danig op scherp. De vakbonden vroegen maandag het onmiddelijke vertrek van de CEO, in plaats van pas op 1 december. Voor die vraag kregen ze steun van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Proximus blokte, bij monde van voorzitter De Clerck, die vraag af.

Het aangekondigde vertrek van Leroy ligt extra gevoelig door het lopende sociaal overleg. Proximus kondigde begin dit jaar aan 1.900 banen te schrappen, en in ruil daarvoor 1.250 nieuwe profielen, vooral IT-profielen, aan te werven. De onderhandelingen rond dat sociaal plan moesten na de zomer in een stroomversnelling komen.

De vakbonden willen alleszins niet meer aan tafel met Leroy. Het sociaal overleg is nu in handen van HR-directeur Jan Van Acoleyen en voorzitter Stefaan De Clerck. Zij hebben de nodige moeite om de dialoog met de vakbonden op de rails te houden.

In een pamflet aan het personeel claimden de bonden dat Proximus geen respect toonde voor de vraag om de onderhandelingen tijdelijk op te breken na de aankondiging rond het vertrek van Leroy. Maandagavond en dinsdagochtend namen bonden en management '200 pagina's aan nieuwe info' door', stelt een vakbondsbron.

Proximus heeft zo geen respect voor de wensen van de bonden, is hun conclusie. 'Er moet een neutrale toezichthouder komen die een oog kan houden op wat er nog allemaal besproken moet worden', aldus ACOD-vakbondsman Bart Neyens. 'We betichten Leroy niet van slechte wil, maar zij heeft geen belang bij het meeste wat nog op tafel moet komen.'

Gisteren braken ook op verschillende plaatsen in het land spontane acties uit bij Proximus-personeel. Er waren acties in contactcenters van Proximus en bij technische teams in onder meer Brussel, Hasselt, Brugge, Sankt-Vith, Libramont en Namen. In die contactcenters nemen operators oproepen van klanten aan, maar zit ook administratieve ondersteuning.

De acties bleven niet beperkt tot de contactcenters. In Bergen en Charleroi deden een aantal winkels de deuren vroegtijdig dicht. Volgens Proximus was de impact niet groot. 'Er was geen hinder voor de klant', aldus woordvoerder Fabrice Gansbeke. De bonden sluiten niet uit dat er nog spontane acties zullen. Zij moedigen de acties niet aan, maar dekken ze wel in.

De spontane acties doen de druk op de positie van Leroy toenemen. Proximus staat voorlopig pal achter Leroy om tot 1 december te blijven, verklaarde De Clerck maandag. Donderdag staat een bijeenkomst van het renumeratiecomité van Proximus op de agenda, de week nadien een normale raad van bestuur. Het is niet duidelijk of de positie van Leroy daar op de agenda staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud