Billi gaat verder dan Belgacom in experimenten met web-tv

De Waalse telecomoperator Billi ontketent een kleine revolutie in de televisiewereld. Hij maakt het mogelijk live televisie te kijken op eender welke computer met een internetconnectie, van pc over iPad tot smartphone.

De dienst is voorlopig enkel weggelegd voor klanten in grote delen van Brussel en de grote Waalse steden. Maar Billi kan de andere, grotere telecomaanbieders indirect verplichten met gelijkaardige initiatieven over de brug te komen.

Billi werd in maart opgestart en telt 7.000 klanten. Het is een dochter van Alpha Networks, een Belgisch bedrijf dat allerlei diensten aanbiedt aan andere operatoren, waaronder facturatie of netwerktoegang.

Een klant die telefonie, internet of digitale televisie bij Billi afneemt, kan voortaan ook kiezen voor de optie WebTV. In een beginfase is de optie gratis bij een abonnement van 29,99 of 39,99 euro. Later zal ze 4,99 euro per maand kosten. Daarbij is het mogelijk de beelden van voorlopig tien tv-zenders op een computer te bekijken.

Concurrent Belgacom biedt zijn klanten ook de mogelijkheid Belgacom TV te ontvangen op een computer. Maar de grote beperking is dat de computer zich in hetzelfde huis moet bevinden als de televisie. Het voetbalaanbod is wel overal beschikbaar. Telenet biedt slechts voor twee kanalen (Actua TV en ESPN Classic) live-tv op de pc aan. De vraag is hoelang marktleiders Belgacom en Telenet een volledig aanbod van live-tv op de pc nog kunnen afhouden. Er beweegt duidelijk wat.

Geen prognoses

De dienst van Billi staat nog in zijn kinderschoenen. Voorlopig heeft de operator enkel een akkoord met tien Franstalige zenders, onder andere RTBF en een pak Franse zenders. In Vlaanderen is de televisiedienst van Billi niet beschikbaar. Tristan Dumont van Billi mikt op 2012 als begindatum. Het is gissen of veel mensen het aanbod van Billi zien als voldoende reden om van operator te veranderen. Billi durft geen prognoses te geven.

Dat het langzaam gaat in Vlaanderen, heeft verschillende redenen. Billi koos ervoor eerst Wallonië aan te pakken, omdat de concurrentie voor digitale tv er minder groot is. Ook zijn de rechten voor web-tv voor de Vlaamse omroepen een pak duurder.

Ten slotte speelt nog een financieel aspect. Billi werkt met een eigen netwerk. Het legt glasvezel aan tussen zijn datacenter en de telefooncabines op wijkniveau. Het voordeel van die werkwijze is dat Billi niet afhankelijk is van Belgacom voor zijn tv-aanbod. Het nadeel is dat de uitrol trager verloopt.

Dumont schat dat Billi al zo’n 5 miljoen heeft geïnvesteerd in de uitrol van zijn telecomaanbod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud