'Chinese telecomreuzen niet te vertrouwen'

De stand van Huawei op een telecombeurs in Singapore. (foto: AFP)

De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE vormen een veiligheidsrisico voor de VS en zouden van de Amerikaanse markt moeten worden uitgesloten. Dat staat in de conceptversie van een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

Een veiligheidscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden deed bijna een jaar onderzoek naar de twee grote Chinese bedrijven en concludeert dat de bedrijven mogelijk banden hebben met de Chinese overheid.

Amerika vreest dat China de bedrijven zou kunnen gebruiken voor economische of militaire spionage of om cyberaanvallen uit te voeren. 

Huawei is een partner van het Leuvense Option. De Chinese telecomkolos betaalde het bedrijf van Jan Callewaert vorig jaar 28 miljoen euro aan licenties, ruim de helft van Options totale omzet - bijna 50 miljoen euro. Ook dit jaar profiteerde Option van zijn Chinees partnerschap, maar deze maand komt er een einde aan de licentiedeal. Afwachten of er een verlengstuk komt. 

Verder bellen wij Belgen mobiel over netwerken die voor een groot deel steunen op apparatuur van Huawei of ZTE. Zowel Proximus, Mobistar als BASE zijn klanten van de Chinese bedrijven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud