Comeback Fagard ontstemt Belgacom

Concetta Fagard (foto: LVA)

Nervositeit en onrust in de Belgacom-torens. De werknemers van de telecomgroep wachten in spanning op de komst van de omstreden Concetta Fagard en of ze met haar zullen moeten samenwerken. Haar ex-collega's van de afdeling sponsoring, maatschappelijk verantwoord ondernemen, pr en evenementen reageerden vanmorgen met een collectieve spontane werkonderbreking.

Vrijdagavond stuurde gedelegeerd bestuurder Didier Bellens een e-mail met de boodschap dat hij zijn vertrouweling morgen weer in dienst neemt. Tegen het advies van de raad van bestuur in. Een comeback zou het imago van de telecomgroep schade berokkenen.

Fagard kwam begin juni in het nieuws na een ernstig dispuut met Belgacoms communicatiehoofd Florence Coppenolle. Beiden werden kort voor de zomer de deur gewezen. Fagard kreeg een gouden handdruk van 600.000 euro. De vete was de spreekwoordelijke druppel. Fagard was doorheen de jaren uitgegroeid tot de schrik van zowat elke Belgacom-medewerker. Ze kwam in 2003 samen met Bellens over van RTL. Fagard begon als persoonlijke assistente van Bellens, via controversiële promoties werd ze later pr-verantwoordelijke en vicepresident.

Hun band is zo hecht dat er vragen worden gesteld over hun relatie: louter professioneel of is er meer aan de hand? Voor dat laatste zijn echter nooit bewijzen opgedoken. Die band werd voor Fagard een reden om haar macht te misbruiken. Er zijn talrijke getuigenissen én 50 klachten over Fagards pesterijen en machtsspelletjes om anderen in diskrediet te brengen. Daarbij schrok ze er bijvoorbeeld niet voor terug fouten in teksten van collega's te smokkelen. Verder werd Bellens door Fagard afgeschermd. Verschillende communicatiedirecteurs stapten op omdat ze geen directe lijn verkregen met hun CEO.

Verzoening

Het vooruitzicht van Fagards comeback deed haar 40-tal ex-collega's van sponsoring, maatschappelijk verantwoord ondernemen, pr en evenementen maandagmorgen collectief naar de personeelsdienst stappen om hun ongenoegen te uiten over die terugkeer. De vakbond ACV Transcom heeft die werkonderbreking erkend en de grieven van ontstemden genoteerd.

De bond prikt binnen 24 uur een datum voor een verzoeningsvergadering tussen de dienst sponsoring, maatschappelijk verantwoord ondernemen, pr en evenementen en het bedrijf. Vanaf die datum moet binnen vijf dagen een verzoening tot stand komen.

De onrust beperkt zich niet tot één afdeling. Ook op de rest van Belgacom-vloer is de spanning te voelen, zegt een vakbondsafgevaardigde. Het personeel heeft de terugkeer van Fagard overigens via de pers moeten vernemen. Bellens informeerde vrijdag enkel zijn topmanagers.

Sereen

In die e-mail riep Bellens op de comeback in een 'serene en constructieve sfeer' te laten verlopen. Een oproep waar alvast het personeel geen gevolg aan geeft.

Fagard komt niet terug naar sponsoring, maatschappelijk verantwoord ondernemen, pr en evenementen waar ze aan het hoofd stond. Althans niet rechtstreeks. Maar aangezien ze Bellens als 'executive advisor' - als werknemer of consultant, dat is nog niet duidelijk - in allerlei dossiers zal adviseren, kan ze daardoor contact hebben met haar ex-collega's.

Raad van bestuur

Afwachten of ook de raad van bestuur Bellens zijn steun opzegt. De bestuurders die in het benoemings- en bezoldigingscomité zetelen hadden hun veto gesteld tegen de terugkeer van Fagard. Het gaat om Theo Dilissen - tevens voorzitter van de raad van bestur -, Martine Durez, Lutgart Van den Berghe, Pierre-Alain De Smedt en Jozef Cornu. 

Naast deze vijf bestaat de raad van bestuur uit nog negen andere bestuurders, waaronder Bellens zelf. De voltallige raad komt donderdag bijeen. 

Voorzitter Dilissen heeft voogdijminister Inge Vervotte (CD&V) gemeld dat hij de zaak zal uitklaren. Vervotte noemde de beslissing van Bellens 'onbegrijpelijk'. Een eventueel ontslag van Bellens is een belissing van de ministerraad.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud