De Croo fluit Leroy opnieuw terug

De Croo en Leroy samen, in betere tijden. ©Photo News

'Geen Trump-beleid hier.' Het zit er voor de zoveelste keer dit jaar bovenarms op tussen minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) en Proximus-CEO Dominique Leroy.

De verstandhouding tussen Dominique Leroy, CEO van Proximus, en haar voogdijminister Alexander De Croo gaat van kwaad naar erger. 

Dit weekend was het alweer prijs. De Croo reageerde op de stelling van Leroy dat ook Europa moet sleutelen aan de netneutraliteit, in navolging van de Verenigde Staten. Op dit ogenblik is al het internetverkeer in de Europese Unie gelijk. Internetproviders - zoals Proximus - kunnen niet bepaalde sites of internetdiensten voorrang geven en anderen afremmen of zelfs blokkeren. 

Extra betalen

De VS kozen wel voor een nieuw model dat de internetproviders de macht geeft om een internet met verschillende snelheden te crëeren. Leroy pleit er nu voor om grotere, dataslurpende spelers zoals de videostreamdienst Netflix extra te laten betalen.

Netneutraliteit, of internet met gelijke behandeling voor iedereen. ©Mediafin

'Het gaat te ver als grote spelers zoals Netflix, Google en Facebook steeds meer capaciteit nodig hebben, maar daar niets voor moeten betalen', zegt ze. Netflix zou op piekmomenten in het weekend voor 10 à 15 procent van de Proximus-trafiek tekenen. 

'Trumpbeleid'

Maar de positie van Leroy valt slecht bij De Croo. 'Geen Trumpbeleid hier', tweet hij. 'Netneutraliteit is hier om te blijven'. Het is het zoveelste opstootje tussen Proximus en de minister van Telecom. Eerder wees De Croo Leroy al publiekelijk terecht over prijsverhogingen, het openstellen van de glasvezelkabel en het onterecht aanrekenen van huur voor vaste telefoons. 

Het gaat te ver als grote spelers zoals Netflix, Google en Facebook steeds meer capaciteit nodig hebben, maar daar niets voor moeten betalen
Dominique Leroy
CEO Proximus

Dat is opmerkelijk, want De Croo zwoer in een interview met De Tijd in augustus zich operationeel niet te moeien met de door de overheid gecontroleerde telecomoperator. 'De directie daar maakt de commerciële keuzes. Ik beperk me tot het regelgevend kader voor overheidsbedrijven.' 

De nervositeit is deels ingegeven door de inspanningen van de telecomwaakhond BIPT om derde speler Orange meer munitie te geven om het duopolie Proximus-Telenet open te breken. Het aanwakkeren van de concurrentie komt op een moment dat telecomspelers fel onder druk staan door forse investeringen in glasvezelnetwerken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud