De Croo: 'Groepsaankopen in telecom kunnen wél'

©Photo News

'Groepsaankopen in telecomdiensten zijn wél mogelijk', zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD). De Croo trekt zo uitdrukkelijk de kaart van de misnoegde Telenet-klanten die het niet pikken dat Telenet de prijzen met 4 à 5 procent verhoogde.

Het misnoegen over de prijsverhoging van een aantal bundels die Telenet eenzijdig doorvoerde, blijft aanzwellen. Vrijdagavond had de petitie iklaatmenietpluimen.be al 50.000 handtekeningen verzameld, een stevig signaal als je weet dat de petitie nog geen week loopt.

12.000 onder hen willen in groep telecomdiensten aankopen om zo de prijs te drukken. Maar de telecomoperatoren reageerden afwijzend op die plannen. Bij Proximus klonk het zelfs dat een groepsaankoop in telecom wettelijk niet mogelijk is.

De overheid kan geen enkele operator dwingen om een groepsofferte aan te bieden, maar het lijkt het me vanuit commercieel oogpunt een vreemde beslissing om dat niet te doen.
Alexander De Croo
Minister voor telecom

Larie, zegt De Croo nu in een mededeling. 'Groepsaankopen kunnen ook voor telecomdiensten. De Belgische en Europese wetgever stellen trouwens expliciet dat gebruikers maximaal voordeel moeten kunnen halen wat betreft keuze, prijs en kwaliteit. De overheid kan geen enkele operator dwingen om een groepsofferte aan te bieden, maar het lijkt het me vanuit commercieel oogpunt een vreemde beslissing om dat niet te doen.'

De Croo zegt nog dat hij vastbesloten is om meer concurrentie op de telecommarkt te krijgen. ‘Het overstappen van telecomoperator moet makkelijker worden. En de telecomregulator BIPT bekijkt hoe de openstelling van de netwerken voor alternatieve spelers verbeterd kan worden. Ook op dat vlak verwacht ik de volgende maanden vooruitgang die voor meer spelers op de markt zal zorgen. Meer keuzevrijheid zal leiden tot meer concurrentie en lagere prijzen.'

Al meer dan 50.000 klanten van Telenet hebben de petitie ondertekend om op zoek te gaan naar een nieuwe provider. Dat meldt initiatiefnemer Kurt Buysse, die de website 'iklaatmenietpluimen.be' lanceerde.
'Er zijn vandaag ook gesprekken met Test-aankoop opgestart', zegt Buysse aan HLN. 'Zij ondersteunen de oproep van inmiddels meer dan 50.000 Telenet-klanten. We bekijken nu verder hoe dat optimaal kan gebeuren.'
Het doel dat Buysse voor ogen had, was 100.000 handtekeningen. Exact een week na de lancering zit hij dus al aan de helft daarvan.

Mobistar is al lang vragende partij voor lagere groothandelsprijzen op de kabelmarkt. Recent werden alle juridische obstakels weggeruimd in de openstelling van de kabelmarkt. Daardoor kan Mobistar op het netwerk van Telenet met een televisieaanbod komen. Maar Mobistar zegt dat de door de overheid vastgelegde prijs die het aan Telenet moet betalen, geen rendabel TV-aanbod mogelijk maakt. Het BIPT is momenteel bezig met een marktanalyse die tot lagere groothandelsprijzen kan leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud