Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Deel uw wifiwachtwoord nooit met vrienden

Het toenemende gebruik van slimme toestellen vergroot het risico dat u in uw eigen huis gehackt wordt. We sommen enkele voorzorgsmaatregelen op.
©shutterstock

Niet iedereen kan even goed overweg met digitale technologie en kan feilloos slimme apparaten configureren. Daarom lanceerde Telenet onlangs een nieuwe veiligheidsoplossing, Safespot, voor 4,99 euro per maand. Daarvoor krijgt u een antivirusprogramma en software die automatisch op uw modem worden geïnstalleerd. Zo zijn alle toestellen die u met het internet verbindt beveiligd. Maar of u nu klant bent bij Telenet of bij een andere operator, welke risico’s loopt u eigenlijk? En is die extra beveiliging nodig?

De risico’s

Doorgaans is de modem van een operator per definitie beveiligd met een complex wachtwoord, waarbij gebruik wordt gemaakt van de WPA-encryptietechnologie, een van de meest betrouwbare systemen op de markt. Bovendien is de modem uitgerust met een firewall. Die blokkeert elke poging om via het internet binnen te dringen in uw netwerk. Uw wifinetwerk is dus automatisch beveiligd.

‘De zwakke schakel is niet het netwerk, maar de toestellen die er verbinding mee maken’, zegt Coralie Miserque, de woordvoerster van Telenet. Er zijn twee grote risico’s.

Smartphones, tablets of computers die niet beveiligd zijn omdat ze geen antivirusprogramma hebben.

De zwakke schakel is niet het netwerk, maar de toestellen die er verbinding mee maken.

Coralie Miserque
woordvoerster Telenet

Als die toestellen door malware besmet worden, kunnen ze ook de toestellen besmetten die er via het wifinetwerk mee verbonden zijn. Tenzij die andere toestellen natuurlijk voldoende beveiligd zijn.

Dat betekent dat als u uw wifiwachtwoord aan bezoekers geeft (zelfs aan mensen die u vertrouwt) u het risico loopt om gehackt te worden. ‘Hun toestel kan besmet zijn door een virus of malware. Dat betekent dat ze zonder het te weten uw netwerk kunnen besmetten’, zegt Miserque.

Slimme voorwerpen (camera, thermostaat, televisie) en hun zwakke plekken.

Zo heeft het merk Ring een slimme deurbel die de verbindingsinformatie die op het ogenblik van de installatie werd uitgewisseld tussen de bel en het wifinetwerk niet beveiligd had. Dat maakt het voor een hacker makkelijk om het daaraan gelinkte wifiwachtwoord te achterhalen.

‘U denkt misschien dat het risico beperkt is tot de installatiefase’, zegt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de federale politie. ‘Maar vergis u niet. Via een derde app is het mogelijk om de verbinding van de deurbel te onderbreken, waardoor u verplicht bent het verbindingsproces opnieuw in gang te zetten. Op dat ogenblik kan de hacker uw wifiwachtwoord onderscheppen.’

Waarom iemand u zou willen hacken? ‘De hacker kan een vals profiel aanmaken op een tweedehandssite en anderen oplichten door zich voor u uit te geven. En dat kan u heel wat problemen bezorgen’, zegt Bogaert.

Maar hackers kunnen uw netwerk ook gebruiken voor andere ongeoorloofde activiteiten, zoals het illegaal downloaden of bekijken van kinderporno.

De oplossingen

Installeer een antivirusprogramma.

Mocht u dat nog niet gedaan hebben, bescherm uw toestellen dan met een antivirusprogramma. Er bestaan zowel gratis als betaalde versies. ‘Het is sterk aan te bevelen voor een betaalde versie te kiezen’, waarschuwt Karolien Van Acker, woordvoerster van de internetoperator Edpnet. ‘Al kan het volstaan regelmatig een update uit te voeren van een gratis versie.’ De meeste telecomoperatoren bieden er u ook een aan als optie.

Een extra wifihotspot creëren

Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de federale politie, stelt een alter natieve oplossing voor die erin bestaat thuis twee van elkaar gescheiden wifinetwerken te installeren door gebruik te maken van een tweede modem. Technisch volstaat het om de modem te verbinden met die van uw telecomoperator door middel van een RJ45-kabel (gebruikt voor ethernetverbindingen). Net zoals u uw modem verbindt met uw tv-decoder.

‘Het bijzondere aan die tweede modem is dat u de toegang veel nauwgezetter, verfijnder en  gepersonaliseerder kunt regelen dan die van uw telecomprovider. In mijn geval betekent dat dat ik alle MAC-adressen van mijn slimme toestellen en voorwerpen overneem en ik in de instellingen van mijn tweede modem opgeef dat alleen die voorwerpen met mijn tweede netwerk verbinding mogen maken.’

Een MAC-adres (Media Access Control) is de fysieke identificatiecode die is opgeslagen in een netwerkkaart (zo’n kaart bevindt zich in elke computer en elk slim voorwerp). Het adres is uniek en heeft niets te maken met de Mac van Apple (dat de afkorting is van Macintosh).

Dankzij deze differentieerbare wifi kunt u het wachtwoord van de modem van uw telecomoperator delen met uw gasten zonder uw tweede netwerk in gevaar te brengen. Maar er is meer. ‘Wanneer u de MAC-adressen inbrengt, kunt u ook toegangstijden voor de verbinding instellen. Een nuttige functie als u bijvoorbeeld niet wilt dat uw kinderen na 20 uur nog op de Playstation kunnen spelen.’

 

Bij Proximus kunt kiezen uit twee formules. ‘Norton Security 1’ kost 2 euro per maand en geeft u een licentie voor één toestel naar keuze. ‘Norton Security 5’ bevat vijf licenties met inbegrip van ‘Norton Family Premier’, software voor ouderlijk toezicht (die normaal 40 euro kost), voor 5 euro per maand.

Safespot van Telenet biedt u een antivirus voor een onbeperkt aantal toestellen.

Voer updates uit.

Voer voor uw mobiele toestellen en uw slimme toestellen regelmatig updates uit.

Configureer een ‘guest mode’.

Almaar meer modems bevatten een functionaliteit ‘wifi guest’. Die verleent uw gasten toegang tot het internet zonder gebruik te maken van uw persoonlijke toestellen.

Als u klant bent bij Orange is de guest mode van uw modem inbegrepen in de abonnementsprijs. U moet hem alleen activeren.

Proximus-klanten kunnen gebruikmaken van Proximus Public Wifi. ‘Ook al vindt u in de naam het woord ‘publiek’ terug, het gaat wel degelijk om een privénetwerk dat alleen bestemd is voor Proximus-klanten’, zegt woordvoerder Haroun Fenaux.

De internetklanten beschikken over een gratis toegang tot dit netwerk. Ze moeten alleen een profiel aanmaken via de MyProximus-app. Gasten die geen klant bij Proximus zijn, kunnen zich aanmelden als u hen het wachtwoord geeft.

Safespot van Telenet biedt de mogelijkheid om toestellen van gasten onder te brengen in een ‘gastenzone’. ‘Als Safespot detecteert dat een toestel van een van de gasten geïnfecteerd is, blokkeert het dat toestel zodat de slimme toestellen en ook alle andere toestellen veilig zijn’, zegt Miserque.

Stel de parameters van uw slimme toestellen in.

Als u meerdere slimme voorwerpen installeert, neem dan de tijd om hun standaard wachtwoord te wijzigen en het aanbevolen beveiligingsniveau te activeren. Wees extra op uw hoede met goedkope slimme voorwerpen, want de producenten daarvan stellen vaak geen hoge eisen op het vlak van veiligheid.

Met Safespot kunt u uw modem updaten door middel van software. Die beschermt uw slimme toestellen zonder dat configuratie nodig is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.