Duitse telco met Leterme in bestuur ziet koers imploderen

Het gaat niet goed met Tele Columbus, waar Leterme mee in de raad van bestuur zit. ©Photo News

De malaise bij Tele Columbus, de Duitse telecomoperator die Yves Leterme en Frank Donck in zijn raad van bestuur heeft, is compleet.

Tele Columbus,  de Duitse telecomoperator waar oud-premier Yves Leterme in de raad van bestuur zetelt, zag in iets meer dan twee weken de koers van zijn aandeel met 43 procent kelderen, naar 2,62 euro. Over het hele jaar bedraagt de daling al 72 procent.

De malaise bij Tele Columbus is mede te wijten aan het uitstellen van het halfjaarrapport. Dat was oorspronkelijk gepland voor 14 augustus, maar werd enkele dagen voor de cijfers uitgesteld naar begin september. De telecomoperator wijt het uitstel aan de erg moeizame integratie van verschillende activiteiten onder het nieuwe ‘PYUR’-merk.

Integratie

Dat merk zag in augustus vorig jaar het levenslicht, als combinatie van de activiteiten van Tele Columbus, primacom en pepcom. TeleColumbus voorziet via PYUR voortaan 3,6 miljoen huishoudens van breedbanddiensten (internet, digitale tv en vaste telefonie) over glasvezel.

Maar de integratie van dat alles gaat moeizamer dan verwacht. Analisten en beleggers vrezen dat het management met het uitstel van de cijfers een revisie van de verwachtingen plant. Bij de eerste kwartaalcijfers deed het dat al eens. Tele Columbus gaf toen aan te worstelen met een piek in het klantenverloop als gevolg van de integratie.

Telenet

Leterme zit al sinds 2014 in de raad van bestuur van Tele Columbus. Hij krijgt er een vaste vergoeding van 33.000 euro per jaar, en een variabele vergoeding naar gelang het aantal vergaderingen.

De oud-premier is niet de enige Belg in de raad van bestuur. Voorzitter is Frank Donck, de voormalige voorzitter van Telenet die via familieholding 3D ook in een aantal Belgische bedrijven bestuurslid is. De Belgische connectie is deels het gevolg van de passage van Ronny Verhelst als CEO. Die verliet Tele Columbus begin dit jaar om 'persoonlijke redenen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect