EU werkt roamingkosten weg

Op 10 september stelt de eurocommissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes, een pakket maatregelen voor die de Europese telecomsector flink dooreen gaan schudden. Dat is nog net op tijd om de hele zwik door het Europees Parlement te sluizen. Dat zegde al zijn steun toe aan het plan van Kroes. Het kan dus heel snel gaan.

Het afschaffen van de roamingkosten is het meest spectaculaire onderdeel in het plan. Het moet een duidelijk signaal uitzenden dat Europa wel degelijk iets tastbaars doet voor de burger. Onder druk van Europa daalden de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland de voorbije jaren al drastisch. Maar nu wil Kroes ze volledig weg.

Bovendien zet de krasse Nederlandse eurocommissaris ook nog op een andere manier druk op de prijzen. Operatoren die in een land erkend zijn, moeten overal in Europa actief kunnen zijn en hun pakketten aanbieden. Concreet zal dat leiden tot meer fusies en allianties in de sector én meer keuze en betere voorwaarden voor de klanten.

Nu zijn er in Europa meer dan 100 telecomoperatoren met elk een klein stukje van de markt. In de VS zijn er amper vier spelers voor de hele Amerikaanse markt. De meeste EU-bedrijven zijn aanwezig op één, hooguit twee nationale markten. Enkel Vodafone is actief in 16 Europese landen. Maar een pan-Europese provider is er niet.

Het Ierse Teleor rekent als enige nu al geen roamingkosten aan. Vodafone Australië biedt wel kosteloze roaming aan voor wie naar Europa komt. Maar de Europese Vodafone-klanten hebben dat voordeel niet.

Om actief te kunnen zijn in meerdere EU-landen moeten de telecombedrijven goedkoop aan de nodige frequenties geraken. De Europese Commissie houdt de veilingen van de frequenties (het radiospectrum) nationaal, maar legt wel gezamenlijke criteria en een simultane timing op. Op die manier kunnen bedrijven tegelijk meedingen in verschillende landen.

Alleen al het opzetten van een echte Europese interne markt voor telecom kan een groeiboost geven van 0,9 procent van het bbp. Bovendien hoopt Kroes zo ook de sector zelf een stroomstoot te geven.

De Europese bedrijven hebben de voorbije crisisjaren minder en minder geïnvesteerd in hun netwerken. Sommige maatschappijen hebben bovendien torenhoge schulden, zoals Telecom Italia en het Spaanse Telefonica. Nieuwe diensten, als Skype, worden vaak geblokkeerd door providers. Terwijl net die nieuwe diensten gestimuleerd moeten worden, vindt de Commissie.

Europa raakt in de technologische race ook steeds verder achter op de VS en de Aziatische landen. De ICT-sector groeit trager in de Unie. En slechts 2 procent van de Europese gezinnen heeft toegang tot ultrasnel internet in Europa, tegen ongeveer 80 procent in Azië.

Het mobiele breedbandnetwerk 4G komt in een aantal landen totaal niet of maar in beperkte mate van de grond en bestrijkt slechts een kwart van het Europese grondgebied, tegen 90 procent in de VS. Zelfs in het Afrikaanse Lagos is er 4G, in Brussel niet.

Om de digitale economie te ontwikkelen, moet er een echte Europese telecomsector komen, vindt de Commissie. Ook al staat de sector daar niet om te springen. Volgens de diensten van Kroes kan een ‘verbonden Europees continent’ de hele economie ten goede komen. Ze hebben het zelfs over een stimulans van 90 miljard euro per jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud