Advertentie
Advertentie

Europa en België pakken telecomprijzen aan

©Photo News

Europa stelt op 10 september een plan voor om alle roamingkosten af te schaffen voor het telefoneren, sms’en, surfen en e-mailen in het buitenland. In eigen land zet Johan Vande Lanotte zich schrap voor een robbertje armworstelen met de telecomsector.

Telecombedrijven moeten ook in heel Europa actief kunnen zijn en er hun pakketten aanbieden. Eurocommissaris Neelie Kroes wil zo de prijzen drukken, maar ook de digitale achterstand van Europa aanpakken en een echte interne telecommarkt opzetten. Haar plan kan nog voor de Europese verkiezingen van eind mei zijn goedgekeurd.

Op 10 september stelt Kroes, een pakket maatregelen voor die de Europese telecomsector flink dooreen gaan schudden. Dat is nog net op tijd om de hele zwik door het Europees Parlementte sluizen. Dat zegde al zijn steun to eaan het plan van Kroes. Het kan dus heel snel gaan.

Advertentie

Het afschaffen van de roamingkosten is het meest spectaculaire onderdeel in het plan. Het moet een duidelijk signaal uitzenden dat Europa wel degelijk iets tastbaars doet voor de burger. Onder druk van Europa daalden de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland de voorbije jaren al drastisch. Maar nu wil Kroes ze volledig weg.

België

Ook onze minister van Economie Johan Vande Lanotte richt zijn pijlen op de telecomsector. In een interview met deze krant legt hij uit welke zijn prioriteiten zijn. ‘De gsm-tarieven zijn het voorbije jaar wel al met 15 procent gedaald. Maar klanten zitten vaak nog met te dure contracten. Daarnaast is internet via de gsm bij ons duurder, al zijn ook daar de prijzen aan het dalen. De prijs voor de packs (internet, tv en vast telefoon) is eveneens te hoog. Er is één alternatieve aanbieding van Base met Snow, maar dat is onvoldoende.’

Een ander probleem is de vaste telefonie. ‘Heel veel mensen zitten nog met een oude vaste lijn die veel te duur is. Bovendien zitten er veel mensen bij die genieten van een sociaal tarief. Zij krijgen dus een vermindering, maar op een veel te hoog tarief.’

‘Het werk dat ons te doen staat in de telecomsector is vergelijkbaar als in de energiesector', zegt Vande Lanotte nog. 'Sommige telecomtarieven zijn nog altijd tientallen procenten te hoog.’

Vorig jaar dwong de minister Electrabel tot een forse verlaging van zijn prijzen. Het bedrijf verloor veel klanten en dook voor het eerst in de rode cijfers. ‘Ik stel vast dat na het energieavontuur de telecomspelers veel beter meewerken. Ze zijn bang om in de hoek geduwd te worden. We zullen niet moeten dreigen met maximumtarieven…’.

Op de vraag of hij Belgacom milder zal behandelen dan Electrabel, omdat de Belgische staat afhankelijk is van de dividenden van het telecombedrijf, antwoordt hij: ‘Natuurlijk niet. Ik hoop dat Belgacom zo veel mogelijk winst maakt, maar niet door te dure producten aan te bieden aan hun klanten.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.