Filevorming op mobiele netwerken

(foto: ANP)

Almaar meer mensen kopen een smartphone én gebruiken die almaar meer om video's te bekijken en data op te vragen en door te sturen. Dat kan op termijn tot files op de datasnelweg leiden, waarschuwt de netwerkspecialist Ericsson.

Aanschuiven of stil staan op de Antwerpse of Brusselse ring, het is geen pretje. Maar 'ieder nadeel heb zijn voordeel': in de file kunnen we al wat e-mails beantwoorden of het nieuws checken. Binnenkort kunnen we ook dat pretje vergeten, waarschuwt het Zweedse Ericsson, fabrikant van mobiele netwerken in zijn Mobility Report (pdf-bestand).

Die netwerken lopen tegen 2018 overvol, waardoor het ook daar aanschuiven dreigt te worden. Aanschuiven om Facebook en Twitter te checken, een mail te versturen of de jongste gemiste penalty van RSC Anderlecht te bekijken. De huidige netwerken zijn niet bestand tegen de explosie van dataverbruik (maal 12 tegen 2018) op de meer dan 1 miljard smartphones in de wereld.

Het duurde vijf jaar om 1 miljard smartphones te bereiken, maar voor het tweede miljard zal slechts twee jaar nodig zijn. En op die geavanceerde gsm's worden almaar meer video's bekeken. Ericsson verwacht dat binnen vijf jaar de helft van de trafiek uit video's zal bestaan. Door de hogere netwerksnelheden groeit het videoverkeer met 60 procent per jaar. 

En ook het stijgend aantal diensten in the cloud weegt op de netwerken. We maken met onze smartphone steeds meer de verbinding met die 'wolk' om documenten te bewerken, databases te raadplegen en foto's op te laden. 

Smartphonegebruikers zijn vaak ook sociale beesten, toch zeker op het internet. Gemiddeld spenderen ze dagelijks 85 minuten op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Ook die trafiek zet druk op de mobiele netwerken. 

De mobiele operatoren doen er alles aan om opstoppingen te vermijden. Zij voeren stelselmatig de snelheid en capaciteit van hun netwerken op en tegelijkertijd stimuleren ze hun klanten om zo veel mogelijk wifi-verbindingen te gebruiken voor hun online activiteiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud