Goedkoper internet mogelijk

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft de voorwaarden en tarieven bekendgemaakt waartegen telecomoperatoren gebruik kunnen maken van het snelle VDSL2-netwerk van marktleider Belgacom. Door het technologisch beste netwerk te regulariseren hoopt de telecomwaakhond dat er meer concurrentie komt in breedbandinternet en dat de prijzen voor de eindgebruiker dalen.

In internationale prijsvergelijkingen voor breedbandinternet scoort België behoorlijk slecht. De gemiddelde abonnementsprijs bedraagt ruim 30 euro. De startersabonnementen die sommige operatoren voor minder dan 20 euro aanbieden, kennen maar weinig succes.

Bovendien wordt de breedbandmarkt gecontroleerd door twee spelers. Belgacom (telefoonnetwerk) en Telenet (kabel) hebben samen ruim 90 procent van de aansluitingen. Alternatieve spelers zijn amper winstgevend.

De VDSL-technologie is de snelste netwerktechnologie die Belgacom vandaag commercialiseert. Het is de opvolger van de bekende ADSL-technologie. Door de combinatie van glasvezel en de traditionele koperdraad laat VDSL internet met hoge snelheden toe. Het wordt door Belgacom ook gebruikt om zijn digitale televisie-aanbod ‘Belgacom TV’ in hoge kwaliteit (HD) uit te zenden. Het netwerk bereikt nu bijna 75 procent van de Belgische bevolking.

Operatoren die interesse toonden om hun gebruikers ook een supersnelle internetverbinding op basis van VDSL2 aan te bieden, konden nu ook reeds bij Belgacom terecht. De ex-monopolist bood een zogenaamd ‘commercieel product’ aan, waarbij alle voorwaarden eenzijdig door Belgacom worden opgelegd.

Een geregulariseerd aanbod biedt de alternatieve spelers op de breedbandmarkt meer zekerheid , al was het maar omdat het BIPT een prijs opstelde op basis van de werkelijke kosten voor Belgacom. Alternatieve operatoren moeten Belgacom per maand 13,85 euro betalen voor de toegang tot het VDSL2-net. Ook het huren van andere netwerkdiensten (zoals koperkabel en ADSL) worden goedkoper.

De alternatieve operatoren reageren tevreden. Vooral Mobistar zou zijn voordeel kunnen doen. De mobilofoonspeler wil maar al te graag ook een degelijk internetaanbod opbouwen, maar zat vast op het tragere ADSL-net van Belgacom.

De ex-monopolist is minder tevreden. Volgens Belgacom lagen de groothandelstarieven al op het EU-gemiddelde en zullen ze nu tot de laagste van de EU behoren. Belgacom vraagt een ‘rechtzetting’ van de regulering. Omdat dit niet langer mogelijk is, wenkt een beroepsprocedure. Bovendien laat Belgacom nogmaals zijn ongenoegen blijken, omdat de kabel van Telenet niet voor alternatieve operatoren toegankelijk is.

Al is het VDSL-netwerk nu gereguleerd, Belgacom is vooralsnog niet verplicht zijn VDSL-netwerk open te stellen voor een digitaal televisieaanbod van andere operatoren. De verplichting komt er later misschien wel.

Volgens telecomanalist Siddy Jobe is het op basis van het BIPT-besluit technisch gezien wel mogelijk voor Mobistar om digitale televisie aan te bieden. ‘Maar dat zou in de praktijk technologisch zo ingewikkeld zijn dat het niet meer efficiënt is.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud