Gouden handdrukken Belgacom wekken ergernis

De CEO van Belgacom, Didier Bellens (Foto: Photo News).

Telecombedrijf Belgacom heeft miljoenen euro's betaald aan ontslagen topmanagers. Het nieuws zorgt voor verontwaardigde reacties. Verschillende partijen willen de vertrekpremies bij (semi-) overheidsbedrijven inperken.

Niet minder dan 2,7 miljoen euro. Dat is de gezamenlijke vertrekpremie voor Astrid De Lathauwer en Grégoire Dallemagne, tot vorig jaar directieleden bij Belgacom. Beide topmanagers moesten vertrekken na grote meningsverschillen met CEO Didier Bellens.

De vertrekvergoeding staat in de documentatie voor de algemene vergadering van Belgacom die midden april wordt gehouden. De 2,7 miljoen euro is een gezamenlijk bedrag. Het is met die informatie niet te becijferen wie hoeveel krijgt toegestopt.

De ontslagpremie voor beiden is één jaar loon plus één maand loon voor elk gewerkt jaar. Het grootste deel van het bedrag gaat naar ex-personeelsdirecteur De Lathauwer. De Gentse manager, vandaag aan de slag bij Acerta Consult, was sinds 2000 in dienst, terwijl Dallemagne (verantwoordelijke voor de strategie) maar drie jaar bij de telecomgroep werkte.

Lucratief

Dallemagne verliet Belgacom in april vorig jaar en werd in het najaar CEO bij EDF-Luminus. De Lathauwer moest in september de deur achter zich dichttrekken in de nasleep van de affaire-Concetta Fagard. Goedgeplaatste bronnen wijzen erop dat de personeelsdirecteur al langer aasde op een lucratief ontslag.

Het gaat om een contract van werknemers bij Belgacom en daar komt de raad van bestuur niet tussen

Elio Di Rupo

Premier

De gouden handdruk van 2,7 miljoen euro is enkel voor de twee directieleden. Tel daarbij de ontslagpremies voor de topkaderleden Florence Coppenolle (communicatie), Saskia Mermans (juridisch directeur), Melanie Mc Cluskey (executive advisor) en Concetta Fagard (sponsoring en reputatie) - die telkens minstens 150.000 à 200.000 euro bedragen - en het totale bedrag aan vertrekpremies, dat Belgacom over 2011 betaalde, overstijgt gemakkelijk 3,5 miljoen euro.

Politici

De royale vertrekpremies van beide managers doen het bloed van een aantal politici koken. De Belgische staat is met een belang van 53,5 procent hoofdaandeelhouder van het telecombedrijf.

Sp.a-politicus Dirk Van der Maelen vindt het bedrag zonder meer aanstootgevend. ‘Dat is ruim 100 miljoen Belgische frank voor twee mensen!’ Hij pleit ervoor zulke parachutes te verbieden bij (semi-)overheidsbedrijven.

Belgacom heeft alle voeling met de realiteit verloren

Peter Dedecker

Telecomspecialist N-VA

‘Niemand kan zoveel geld waard zijn.’ In het regeerakkoord hebben we afgesproken dat bedrijven (financiële instellingen, red.) die overheidssteun genieten, geen bonussen, gouden handdrukken of dergelijke mogen uitkeren. Die regel moet worden uitgebreid naar overheidsbedrijven of firma’s waarin de staat een meerderheid heeft, zoals Belgacom.’

Ongepast

Premier Elio Di Rupo (PS) vindt de bedragen ‘ongepast’. ‘Maar het gaat over een contract van werknemers bij Belgacom en daar komt de raad van bestuur niet tussen.’ De premier wijst erop dat er in het regeerakkoord afgesproken is om de vergoedingen en bonussen van directieleden bij overheidsbedrijven te beperken.’

Ook Peter Dedecker, telecomspecialist bij de N-VA, reageert fors. ‘Belgacom heeft alle voeling met de realiteit verloren. Hoe leg je zoiets uit aan een modale werknemer? De mensen pikken dit niet.’ Ook zijn partij is voorstander van een vorm van regelgeving. ‘De overheid moet als meerderheids- aandeelhouder van Belgacom haar verantwoordelijkheid nemen.’

Bellens

De ontslagvergoeding voor de twee directieleden ligt net iets hoger dan het totale loon van Didier Bellens. De CEO van Belgacom kreeg over 2011 direct en indirect 2,58 miljoen euro uitbetaald.

Het bedrag is inclusief de sociale bijdrage voor de werkgever. Het basisloon van Bellens steeg met 2,6 procent tot 939.000 euro. Zijn bonus viel echter lichtjes terug, tot nog 712.000 euro. Dat komt omdat Belgacom over 2010 op een aantal criteria minder goed presteerde in vergelijking met 2009. Aandelenopties en pensioenvoordelen maken de rest van zijn pakket uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud