Grote beursgang op til in Irak

Een advertentie van Asiacell Communications

In Irak staat een beursintroductie op stapel die wellicht de grootste in het Midden-Oosten wordt in ruim vier jaar. Telecomoperator Asiacell Communications, grotendeels in handen van Qatar Telecom (Qtel), wil 1.490 miljard dinar (bijna 1 miljard euro) ophalen.

Daartoe zullen 67.503 miljard bestaande aandelen, goed voor 25 procent van het aandelenkapitaal, worden aangeboden tegen een minimumprijs van 22 dinar het stuk, maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het bod start op 3 januari en loopt tot 2 februari. Alle particulieren en instellingen met een handelsregister in Irak mogen intekenen. De aandelen zullen op de beurs van Bagdad noteren vanaf 3 februari.

De introductie van Asiacell op de beurs van Bagdad wordt de grootste IPO in het Midden-Oosten en Noord-Afrika sinds Saudi Arabian Mining Co. in juni 2008 omgerekend 2,5 miljard dollar ophaalde in Riyadh, becijferde Bloomberg.

Asiacell werd in 2007 als mobilofoniebedrijf actief in Irak en had eind september een marktaandeel van 43 procent met 9,9 miljoen particuliere en bedrijfsklanten. Meerderheidsaandeelhouder is Qtel, dat dit jaar zijn belang verdubbelde tot 60 procent en daar 1,47 miljard dollar voor neertelde. Qtel bezit heel wat belangen in buitenlandse operatoren. Het bedrijf zoekt de groei vooral in het buitenland, omdat het in eigen land moet opboksen tegen Vodafone Qatar.

De beursgang van Asiacell wordt gezien als een belangrijke test van het vertrouwen van investeerders in de Iraakse economie, na de val van het regime van Saddam Hoessein in 2003.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud