Gsm-operatoren moeten slapende klanten wakker maken

Johan Vande Lanotte (foto: Belga) ©BELGA

Mobiel bellen is het voorbije jaar bijna de helft goedkoper geworden. Maar het moet nog goedkoper, vindt minister van Economie Johan Vande Lanotte. De operatoren moeten het komende jaar hun 'slapende' klanten goedkopere gsm-tarieven aanbieden voor bellen, sms 'en en mobiel internet.

'Wie vandaag een nieuw postpaidcontract afsluit voor mobiele telefonie betaalt daar gemiddeld 40 à 50 procent minder voor dan een jaar geleden', zegt Vande Lanotte (sp.a) in Het Laatste Nieuws. Voor de mobiele beller loopt de besparing op tot 128 euro, voor de intensieve smartphonegebruiker zelfs tot 320 euro.

De invoering van de nieuwe telecomwet een jaar geleden - die klanten zonder opzeg laat overstappen naar een andere operator - heeft het aantal 'migranten' verdubbeld tot 120.000 mensen per maand.

Er is met andere woorden flink wat beweging in de sector, maar desalniettemin wil Vande Lanotte de prijs verder drukken. Dat komt omdat volgens de minister nog altijd de helft van de gsm-gebruikers op een oud (meer dan twee jaar) en duurder tariefplan zit. Omdat ze niet willen overstappen of omdat ze niet op de hoogte zijn van de goedkopere alternatieven.

Daarom dwingt de minister Belgacom, Mobistar, Base en Telenet om hun 'slapende' klanten goedkopere gsm-tarieven aan te bieden. Ze krijgen een jaar tijd om 90 procent van hun oude contracten om te zetten.

Een belronde bij de operatoren leert dat lang niet meer één op de twee gsm-gebruikers oude tarieven wordt gefactureerd. Telenet zegt dat 95 procent van zijn klanten met nieuwe tarieven bellen, bij Mobistar is dat 85 procent. Belgacom en Base lopen wat achter met elk 60 procent.

'Ons cijfer is gebaseerd op de jongste data die de operatoren doorgaven aan telecomgregulator BIPT', reageert de woordvoerster van Vande Lanotte. 'Het gaat wel degelijk nog altijd over de helft van de gsm-gebruikers.' Conclusie: de cijfers die de operatoren publiek maken verschillen van de cijfers die ze aan de regulator hebben gegeven. De cijfers van het BIPT krijgen we overigens niet te zien.

Vrije keuze

Belgacom en co mogen van Vande Lanotte kiezen hoe ze hun klanten tegemoetkomen. Met goedkopere tarieven of met meer belminuten voor dezelfde prijs, al moet de klant wel de vrije keuze hebben.

De actie slaat enkel op mobiele telefonie (bellen, sms'en en mobiel internet), niet op de bundels waar het product in zit. Wie daar de goedkopere alternatieven wil achterhalen, kan vanaf november terecht op besttarief.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud