Huawei opent centrum rond cyberveiligheid in Brussel

Huawei ligt onder vuur door verdenkingen van spionage. ©AFP

Huawei, de Chinese leverancier van smartphones en netwerkapparatuur, ontketende woensdag een ongezien charmeoffensief naar overheden wereldwijd rond cyberveiligheid.

Is de netwerkapparatuur van het Chinese Huawei veilig en betrouwbaar? Die vraag stellen steeds meer overheden wereldwijd zich, nadat zowel de Verenigde Staten, Australië als Nieuw-Zeeland apparatuur van Huawei weerden. Ze deden dat uit vrees voor spionage door het Chinese regime via de apparatuur. 

Huawei probeerde dinsdag, op een persconferentie in haar hoofdkantoor in Shenzhen (het 'Chinese Silicon Valley'), de bezorgdheden weg te masseren. Het bedrijf belooft de komende vijf jaar twee miljard dollar te investeren in cyberveiligheid. Tegelijk bevestigde het de komst van een centrum rond cybersecurity naar Brussel, het enige in zijn soort in heel de Europese Unie. Dat centrum gaat open in maart.

De komst van het centrum was al eerder aangekondigd, in mei. Toen koppelde Huawei de nood van zo'n centrum aan de lancering van de Europese regels rond databescherming (GDPR). 'We moeten de bescherming van data en het respect voor ieders privacy respecteren om zowel sociale als economische redenen', zei Kevin Hu, voorzitter van de netwerktak toen. 

Transparantie

Maar het centrum wil duidelijk verder gaan dan alleen maar privacy. De volledige naam is het 'Centrum rond Transparantie en Cyberveiligheid'. Huawei hoopt er niet alleen vragen van klanten rond databescherming en privacy te beantwoorden. Het wil er ook spelers uit de industrie samenbrengen rond cyberveiligheid. Dat moet 'vertrouwen opwekken', geeft een statement van Huawei mee. 

Het bedrijf kan dat vertrouwen zelf goed gebruiken. Huawei ligt in verschillende landen zwaar onder vuur. Ook in ons land loopt er een onderzoek, door het Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat onder de bevogedheid van de premier valt. Dat moet nagaan of de overheid Huawei van de markt moet weren. Ook in Japan, Frankrijk en het VK loopt het debat. 

Tegelijk is Huawei speelbal geworden in de technologieoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De Canadese autoriteiten arresteerden begin deze maand financieel directeur Meng Wanzhou, tevens dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, op vraag van de Amerikaanse justitie. Meng zou de handelssancties van de VS tegen Iran geschonden hebben. 

Vertrouwen

De vertrouwenscrisis komt op een ongelegen moment voor Huawei. Het bedrijf moet zich kunnen mengen in de race naar het supersnel mobiel internet 5G, dat 200 keer sneller is dan 4G. In alle landen waar Huawei van de markt geweerd wordt, ligt de baan vrij voor concurrenten zoals Ericsson en Nokia. 

Het nieuwe centrum is geen expliciete reactie op de bezorgdheden van de overheden rond spionage en het onderzoek door de CCB, zo ontkent Jurgen Thysmans, woordvoerder voor Huawei in België. 'We wilden dit centrum al openen nog voor de hele heisa losbarstte. Cybersecurity was altijd al een belangrijk thema. We dragen het hoog in het vaandel.' 

Tegelijk probeerde Huawei dinsdag duidelijk te maken dat de vertrouwenscrisis haar niet uit de race naar 5G heeft geslagen. Het bedrijf haalde al 25 grote commerciële contracten binnen voor de aanleg van de nieuwe generatie mobiel internet. Het bedrijf verscheepte al meer dan 10.000 basisstations voor 5G. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud