KPN start bedelronde van 4 miljard

Eelco Blok, CEO van KPN. (foto anp) ©IMAGEGLOBE

De Nederlandse telecomgroep KPN, moeder van de Belgische mobilofoonoperator Base, lanceert een bedelronde van 4 miljard bij de aandeelhouders. Doel is de zwaar gehavende balans oplappen en een verlaging van de kredietwaardigheid vermijden.

'In de voorbije jaren is onze financiële positie aangetast door stijgende schuldniveaus in combinatie met toenemende commerciële investeringen', stelt CEO Eelco Blok in een verklaring. 'De uitgifte van 4 miljard die we vandaag aankondigen en het lagere dividend dat we al eerder bekendmaakten, moeten onze financiële situatie voor de komende jaren ondersteunen.' De aankondiging van de dividendknip leidde in december al tot een klap van 15 procent op de beurs.

Naast de dividendknip probeerde KPN vorig jaar ook op andere manier vers geld binnen te halen. Zo werden E-Plus en BASE, respectievelijk de dochters in Duitsland en België, in de etalage gezet. Maar er werd geen koper gevonden. KPN deed dan maar een deel van zijn telecommunicatiemasten van de hand. Geplande opbrengst: 75 miljoen euro. 

Ruim onvoldoende om de schuldenrijke balans op te kuisen. De telecomgroep noteert maar een trapje boven de laagste investeringsgraad - van de kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's. En die investeringsgraad is heilig aangezien veel pensioenfondsen en investeringsfondsen onder die graad niet langer investeren in het schuldpapier van bedrijven - onder die graad wordt een investering speculatief. 

Gezien de huidige marktkapitalisatie van KPN ongeveer 6 miljard euro bedraagt, houdt de aandelenuitgifte een stevige potentiële verwatering in van de bestaande aandeelhouders. Die staan met hun 'voorkeurrecht' voor inschrijving op de kapitaalronde voor een weinig aantrekkelijke keuze: ofwel nog meer geld stoppen in een bedrijf waar ze al flink wat geld aan verloren, ofwel een stevige verwatering van hun belang voor lief nemen.

De bedelronde is ietwat ironisch het gevolg van de verwenbeurt die KPN al jaren aan zijn aandeelhouders gaf, waarbij het gros van de kasstroom via royale dividenden naar de aandeelhouders vloeide. Daardoor is de balans nu met schulden overladen en bleef er weinig geld over om te investeren in nieuwe technologieën. 

Slim

Het is niet duidelijk of Carlos Slim zal deelnemen aan de kapitaalronde. KPN gaf desgevraagd geen commentaar. 's Werelds rijkste zakenman werd vorig jaar via zijn telecombedrijf America Movil voor 28 procent aandeelhouder van KPN. Hij verwierf dat belang tegen 8 euro per aandeel en kijkt bij de slotkoers van maandag - 4,10 euro - tegen een latente minwaarde van bijna 50 procent aan.

Gezien de lage opkomst van aandeelhouders op de algemene vergaderingen van KPN kan Slim de facto zijn veto stellen op de buitengewone vergadering over de kapitaaloperatie op 19 maart. 'We hopen op zijn steun. Net als met andere aandeelhouders hebben we met Slim besproken waar KPN vandaag staat. Maar het is aan hen om te stemmen', verklaarde KPN-topman Blok tijdens de conference call. Als Slim geen aandelen bijkoopt, zal zijn belang significant afnemen; 

Frequenties

KPN moest eind vorig jaar 1,35 miljard op tafel leggen bij de veiling van nieuwe frequenties voor snel mobiel bel- en internetverkeer. Die som lag drie keer hoger dan verwacht, maar niet meebieden was voor de grootste speler op de Nederlandse telecommarkt geen optie.

De hoge som kostte KPN een ratingverlaging door Fitch, van BBB naar BBB-.KPN ziet ook een extra concurrent op de nu al bikkelharde Nederlandse telecommarkt op zich afkomen, want het Zweedse Tele2 AB kocht eveneens frequenties bij die veiling.

Om de dalende inkomsten en de toenemende concurrentie aan te kunnen, werkt Blok aan een herstructurering waarbij in Nederland 5.000 banen geschrapt zullen worden dit jaar.

In het vierde kwartaal vielen de inkomsten met 3 procent terug tot 3,27 miljard euro, en de ebitda (bedrijfskasstroom) met 15 procent tot 1,12 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat de marge op de bedrijfskasstroom nog onder druk komt door de groeiplannen in Duitsland waar dochter E-Plus (23,4 miljoen klanten) de achterstand op Deutsche Telekom en Vodafone moet verkleinen. Het nettoverlies beliep 162 miljoen, tegen 176 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. Dat was ver van de 362 miljoen winst die analisten gemiddeld verwachtten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud